Το Κυπριακό συζήτησαν Ομπάμα-Ερντογάν

Το Κυπριακό συζήτησαν Ομπάμα-Ερντογάν

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Κατά τη συνομιλία τους, Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν τόσο διμερή ζητήματα, όσο και τις περιφερειακές κρίσεις.

Στη συνομιλία ηγέρθη και το Κυπριακό, και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) ευχαρίστησε τον (Τούρκο) Πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο στην Κύπρο, για ανανέωση των συνομιλιών για διευθέτηση».
Αλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις και η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος «επιβεβαίωσε την αξία που δίδει σε μία ισχυρή και με αμοιβαίο σεβασμό διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας τρομοκρατών στη Συρία και στα συμφέρονται που μοιράζονται για τη συνέχιση των προσπαθειών για προώθηση πολιτικής λύση στη Συριακή σύγκρουση».