ΕΘΝΙΚΑ

Νέος εισηγητής για την FYROM στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέος εισηγητής για την FYROM στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Δύο Σλοβένοι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) για την FYROM στα επόμενα πέντε χρόνια.

Εκτός από τον Alojz Peterle που ανακοινώθηκε, ήδη, ότι θα είναι ο επικεφαλής της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μεταξύ του ΕΚ και των Σκοπίων, η Σλοβενία έχει άλλη μια εμπλοκή για τη χώρα μας: ο Ivo Vajgl, ο οποίος θα είναι ο νέος εισηγητής για την FYROM στη θέση του Βρετανού Richard Howitt», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Ο Ivo Vajgl προέρχεται το ALDE, το ευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και είναι η δεύτερη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας του ο Vajgl δεν είχε εμπλακεί με τα Σκόπια, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του είναι υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων και ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, εφ' όσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στη διαφωνία του ονόματος.

Από την άλλη ο πρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Alojz Peterle λαμβάνει τη θέση του Γερμανού ελληνικής καταγωγής Γιώργου Χατζημαρκάκη.

Σημειώνεται ότι ο Peterle ήταν υποστηρικτής του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι και του κόμματος του, VMRO DPMNE στις εκλογές του 2011, όταν ήρθε προσκεκλημένος στην προεκλογική περίοδο του σκοπιανού κόμματος, σύμφωνα με τη νοτιοσλαβική τηλεόραση Νόβα.

Διαβάστε επίσης
Αλβανική Λάιμ: «Γιατί η Δύση πρέπει να δώσει προσοχή στην κρίση των Σκοπίων»