ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Οι διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από την Ελλάδα

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Οι διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από την Ελλάδα

Τα Σκόπια δεν ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι γιατί λαμβάνει πολύ χρόνο αυτή η διαδικασία, αλλά επειδή δεν υπάρχει συναίνεση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε χθες (2/12/2014) στις Βρυξέλλες.

Τόνισε, όμως, ότι οι συστάσεις για τη διαπραγμάτευση αποτελούν ένα καλό κίνητρο για μεταρρυθμίσεις στη χώρα...

«Ωστόσο, η απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά στην περίπτωσή μας, η απόφαση εξαρτάται από την Ελλάδα.

Εάν η Ελλάδα δεν συμφωνεί, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παραμένει η αρχή στήριξης των 28 μελών για την παρούσα απόφαση. Εν τω μεταξύ, πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε αυτές τις συζητήσεις, διότι αποδίδει αξιοπιστία σε αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός.

Το Συμβούλιο αποφασίζει εάν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ή όχι, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλμαρ Μπροκ.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι στην παρατήρηση από τις Βρυξέλλες, ότι δεν θα υπάρξει διεύρυνση στα επόμενα πέντε έτη, καθόρισε ότι οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις.

«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να επισημάνω ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια δεν πρέπει να ατονήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά να επιταχυνθούν. Οι διαπραγματεύσεις και οι υποψηφιότητες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα στάδια στις χώρες των οποίων οι εκπρόσωποι βρίσκονται εδώ. Έχουμε σαφώς δεσμευθεί σε αυτό», είπε ο Μπροκ.

Ο εισηγητής για την FYROM στο Κοινοβούλιο, Ivo Vajgl, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναποτελεσματική σε κλείσιμο ανοικτών ζητημάτων όπως είναι το όνομα της FYROM»

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η FYROM έχει εσωτερικά προβλήματα και «πρέπει να μεταρρυθμίσει τη δικαιοσύνη, να βελτιωθεί η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, να γίνει απόλυτη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας», είπε ο εισηγητής του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM, γράφει η 24Βέστι/

Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικές ειδήσεις