ΕΘΝΙΚΑ

Η ΕΕ βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων

Η ΕΕ βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων

Προκαλεί η στάση Ευρωπαίων αξιωματούχων που τις τελευταίες ώρες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο της αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ζητώντας παράλληλα από την Αθήνα να εκχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων στη Frontex και τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να συγκρατήσει το μαζικό κύμα των προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη.

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗ FRONTEX ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ - ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΜΟΥΖΑΛΑΣ - ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Με «πρώτα βιολιά» τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν και τον επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, οι Βρύξελλες ασκούν μια ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι τα σύνορα της χώρας είναι διάτρητα.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Φερχόφστατ.

«Οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων. Η ΕΕ ευελπιστεί να μπορέσει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γίρκι Κατάινεν.

Γεροβασίλη: Αναληθή τα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

Κι ενώ οι διαρροές έδιναν και έπαιρναν επί τουλάχιστον τρεις ημέρες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε χθες, Πέμπτη 03/12/2015 αναληθή τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται και αναφέρονται σε έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Όπως δε ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».

Για άδικο «blame game» έκανε λόγο ο Μουζάλας

Επί της ουσίας, η δήλωση της κ. Γεροβασίλη έρχεται ως συνέχεια των όσων είχε δηλώσει νωρίτερα χθες, σύμφωνα με το Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση εκ μέρους της Ευρώπης για το ζήτημα άρσης της συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν, ωστόσο δεν συζητείται επίσημα. «Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα... Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στη χώρα μας είναι άδικο», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες με τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, όσο η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει τους διακινητές που δρουν στις ακτές της.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά αν προσπαθήσεις να εμποδίσεις μια πλαστική βάρκα γεμάτη πρόσφυγες, είναι σαν να ζητάς να τους πνίξουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας παράλληλα, διέψευσε ότι Αθήνα αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ σε κονδύλια εκτός προϋπολογισμού για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει λάβει μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Επίσης, καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταχώρηση των προσφύγων, ξεκαθάρισε ωστόσο πως μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters πάντως, η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα της ΕΕ για τον έλεγχο των μεταναστών και δεν έχει διαμορφωθεί «μέτωπο» από τους άλλους Ευρωπαίους.

Η προειδοποίηση Αβραμόπουλου για τη συνθήκη Σένγκεν

«H Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα όσα ακούγονται περί εξόδου της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε για το θέμα, «Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη.

Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή τη προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα. Η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

Στην ερώτηση μέχρι πότε πρέπει να έχει γίνει αυτό συμπλήρωσε: «Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας. Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένκγεν είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».

Σχετικές ειδήσεις