ΕΘΝΙΚΑ

Ανέφικτες συμφωνίες με Τουρκία κρύβουν την αλήθεια για το προσφυγικό

Ανέφικτες συμφωνίες με Τουρκία κρύβουν την αλήθεια για το προσφυγικό

Κανείς δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από αυτό που συνέβη την Τρίτη (08/03/2016) στην Σμύρνη ενώ τα μάτια της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στραμμένα στην ιστορική - κατά τα άλλα - συνάντηση Τσίπρα με Νταβούντογλου.

Η ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ – ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Αποστολή στη Σμύρνη Μαρία Γιαχνάκη

Η υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν σίγουρα σημαντικές, όχι τόσο για το πραγματοποιήσιμο του πράγματος, αλλά κυρίως για τις προθέσεις. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λεγόμενη επανεισδοχή των προσφύγων για την οποία έπεσε η βαριά υπογραφή της Τουρκίας είναι μια επικαιροποίηση η οποία υπογράφηκε ξανά, διότι ποτέ δεν τηρήθηκε στο παρελθόν.

Ποιος είναι σίγουρος πως αυτή τη φορά η Τουρκία θα κάνει το χρέος της;

Ρίχνοντας, λοιπόν, μια πιο ουσιαστική ματιά στη συνάντηση της Τρίτης και στα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια αυτής, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η επανεισδοχή των προσφύγων είναι μια συμφωνία που πολύ δύσκολα θα τηρηθεί, διότι τα αντανακλαστικά των δύο χωρών δεν είναι αυτά που πρέπει, για τους λόγους που έχει η κάθε μια.

Το πώς θα γίνεται αυτή η επανεισδοχή, επίσης είναι ένα μεγάλο θέμα - αρκετά δύσκολο - να πραγματοποιηθεί.

Φτάνει να σκεφθεί κάποιος πως η συμφωνία λέει ότι από την ημέρα που θα συλλάβει η Ελλάδα παράνομο μετανάστη, θα πρέπει να κάνει αίτημα στην Τουρκία μέσα σε δυο μέρες. Η Τουρκία θα έχει δυο μέρες στην διάθεσή της να απαντήσει στο αίτημα και να ενεργοποιήσει την αποδοχή του μετανάστη.

Για όλους τους άλλους πρόσφυγες πολέμου, όπου και αν συλληφθούν την Ευρώπη, θα γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία για τον έλεγχο των εγγράφων τους και την διοχέτευσή τους πίσω στην χώρα που επιθυμούν, αν κι εφόσον αποδειχθεί ότι είναι πρόσφυγες πολέμου.

Για να συμβεί όλο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να ψηφίσει πέντε (!) νόμους και μετά να μπει στην φόρμουλα της συμφωνίας που υπόγραψε με την Ελλάδα, η οποία είναι περισσότερο πρόθεση για συμφωνία, παρά συμφωνία.

Όλοι οι άλλοι Αφγανοί κλπ., θα υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές μας, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν είναι μια συμφωνία που πρέπει να μας παρασύρει ότι θα λύσουμε το πρόβλημά μας .

Αν και γι’ αυτό το λόγο στην Άγκυρα είχε μεταβεί αρχιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας με ειδικότητα σε αυτά τα θέματα, δεν φαίνεται να είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτή η συνεργασία για να βρεθεί η αποτελεσματικότερη λύση.

Το πρόβλημα λύνεται μόνο αν η Τουρκία αποφασίσει να σταματήσει τους διακινητές. Κάτι που δεν κάνει ακόμη και σήμερα.

Αλλά όπως πάντα έτσι και τώρα, βρήκε τρόπο να αποσπάσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσει… «θελήματα» από την Ελλάδα.

Την αποτυχία της συμφωνίας - στην ουσία φαίνεται να είναι μια «τρύπα στο νερό» - την επισκίασαν επικοινωνιακά οι ομιλίες Τσίπρα στο Οικονομικό Ελληνοτουρκικό Φόρουμ , η ανακήρυξή του ως Επίτιμο Διδάκτορα Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης, οι ομιλίες του για τον Μαρξ και την φιλοσοφία του, τα λουλούδια που έδινε για την γιορτή της γυναίκας, το μπουζούκι στο γεύμα που του παρέθεσαν και φυσικά τα - κατά τα άλλα - συμπαθητικά του χαμόγελα, τα οποία μοίραζε απλόχερα παντού.

Όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργός ήρθε με σχέδιο και με το σχέδιο που ήρθε στην συνάντηση με το ίδιο απαράλλαχτο σχέδιο έφυγε κιόλας.

Μας υπόγραψε εκεί μια συμφωνία ότι τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα συνεργαστούν με τα δικά του (την εποχή που στην Τουρκία όλα ελέγχονται και οι εφημερίδες κλείνουν).

Μας υπόγραψε μια συμφωνία ότι θα γίνει σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν είναι καν χαραγμένη.

Όσο για το λιμάνι που θα συνδέει την Σμύρνη με την Θεσσαλονίκη;

«Οι Τούρκοι εφοπλιστές δεν έχουν διάθεση να το κάνουν, κάποιος έλληνας θα βρεθεί να φέρει ένα καράβι στο λιμάνι έτσι για “τζάντζαλο”». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε στέλεχος της κυβέρνησης.

Παρόλο που κυκλοφόρησαν και αστεία ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 θα κατέβει στις εκλογές με τον Νταβούτογλου και παρόλο που στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο άφησε αιχμές για το ΔΝΤ - και τις καταστροφικές του συνέπειες στην χώρα - αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν Έλληνες, πέρα από τους αστεϊσμούς και τα παραπολιτικά, είναι ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας στην συνάντηση αυτή ήταν ανύπαρκτη.

Ανύπαρκτη και στο προσφυγικό, αλλά και στα σοβαρά θέματα του Αιγαίου που έθιξε ο Νταβούτογλου ξεκαθαρίζοντας ότι οι θέσεις τους δεν αλλάζουν για τις διεκδικήσεις και τις παραβιάσεις.

Πάντως, για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός και η ομάδα του, φάνηκε να ήρθαν απροετοίμαστοι. Ενώ ένας εξ αυτών, φανερά εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά κι ανεπίσημα.

Επίσης, ένα θέμα που έβαλε η Τουρκία και πέρασε απαρατήρητο, ήταν ότι δήλωσε ξεκάθαρα πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στα βιβλία και να ξαναγραφούν, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων των δύο χωρών . Άκρως επικίνδυνο από την στιγμή που ξέρουμε τις απόψεις Ερντογάν και την φιλοσοφία του, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές που θα γίνουν, σίγουρα δεν θα είναι υπέρ του έθνους και της ορθόδοξης κουλτούρας μας.

Σχετικές ειδήσεις