ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Κατά 50% μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια

Βίτσας: Κατά 50% μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επικεφαλής του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.

Η μείωση στις ροές άρχισε να εμφανίζεται, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας στο Πρακτορείο 104,9 FM, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα την ημέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο.

«Χθες είχαμε κάπου 700 άτομα. Άρα παίζει ένα θετικό ρόλο η παρουσία του προς το παρόν σε επίπεδο καταγραφής, με την έννοια ότι υπάρχει ένα “μάτι” αρκετά ισχυρό» είπε ο Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας παράλληλα ότι το βασικό ζήτημα στην παρούσα φάση είναι η δραστική μείωση των εισροών από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ανέφερε ότι είναι δύσκολο να πειστούν όσοι παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν με τη βία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μεθόριο.

«Η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη πρέπει να γίνει δια της πειθούς, να πειστούν ότι να κάθονται στα σύνορα δεν τους προσθέτει κάτι», δήλωσε και επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα στην προσπάθειά τους να τους ενημερώσουν σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης μπορούν να φιλοξενηθούν.

Έκανε επίσης γνωστό ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες όταν οι αρχές των Σκοπίων επέτρεπαν τη διέλευση προσφύγων, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες και -όπως τόνισε- η αναλογία ήταν 85% - 90% πρόσφυγες προς 10% - 15% μετανάστες.

Κατέληξε λέγοντας ότι ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα ποσοστό 80% των προσφύγων θα επιστρέψει πίσω στη χώρα του, ενώ θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η επιστροφή.

Ρoή Ειδήσεων