ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικό θράσος: Μιλούν για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και ζητούν σχολεία!

Τουρκικό θράσος: Μιλούν για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και ζητούν σχολεία!

Δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα η Τουρκία, καθώς μετά τις συνεχόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο, τώρα με έγγραφο επιχειρεί να δημιουργήσει εστία έντασης με επίκεντρο τη Θράκη.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιτίθεται στην Ελλάδα αναφέροντας ότι δεν γίνονται σεβαστά τα μειονοτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Θράκη και μάλιστα κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα»!

Συγκεκριμένα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες στην περιοχή και ότι δεν ιδρύει μειονοτικά σχολεία.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι Έλληνες κάνουν «παρεμβάσεις» στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μειονότητας.

Πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να δείξει εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις ΜΚΟ που έφεραν το όνομα «τουρκική», εγείρει δηλαδή θέμα τουρκικής μειονότητας.

«Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο.

Δείτε το έγγραφο στο gallery

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι περιμένει ότι αυτά τα ζητήματα θα λυθούν «το ταχύτερο δυνατό», σημειώνοντας δε πως αυτό θα έχει «θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις».

Η επίθεση της Άγκυρας έρχεται λίγες μέρες μετά από συνέδριο που οργανώθηκε στην Σαμψούντα της Τουρκίας, όπου εκφράστηκαν ιδιαίτερα επικριτικές απόψεις για την κατάσταση στη Θράκη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει τα όσα είχαν διατυπωθεί στο συνέδριο.

«Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως την ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα» απάντησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για ζήτημα μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Και πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν. Ας προσπαθήσει για το μέλλον».

Σχετικές ειδήσεις