«Παραλήρημα» Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν σε ισχύ θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα

Newsroom Newsroom

«Παραλήρημα» Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν σε ισχύ θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα

Τουρκία | Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Προχωρώντας σε ακόμη μία προκλητική παρερμηνεία του κείμενου που αφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβητεί εκ νέου το status quo στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, εμμένοντας στην πάγια θέση της Άγκυρας για ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» στο Αρχιπέλαγος.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΙΚΟΙ ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), μιλώντας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και απαντώντας σε σχετική επερώτηση Τούρκου βουλευτή, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο», ενώ πρόσθεσε πως «η Άγκυρα επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Πρόσθεσε δε: «Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».

Όπως ανέφερε, «οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, και σημείωσε πως οι συνθήκες αυτές περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών».

«Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα αφορά την ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξαγγείλει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ντε φάκτο καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη. Παράλληλα με τις εξαγγελίες αυτές, οι απόψεις μας διατυπώνονται σε κάθε επίπεδο προς τις ελληνικές αρχές, ενώ διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών διαβήματα διαμαρτυρίας με σκοπό να καταγραφεί και γραπτώς η στάση μας», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Τσαβούσογλου επιδίδεται σε ένα νέο κύκλο ψευτοτσαμπουκάδων, επιμένοντας σε ένα αδιέξοδο και επικίνδυνο παιχνίδι, στο οποίο οι ψευτοτσαμπουκάδες και οι προκλήσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που έχει κατά καιρούς διατυπώσει το Newsbomb.gr μέσα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του, για τους τακτικισμούς και τα «τερτίπια» των γειτόνων.

Τζανακόπουλος: Ακραίες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Real FM ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες, είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθάνε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα, όμως από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων. Η δική μας προσπάθεια είναι πάντοτε σε ένα κλίμα συνεννόησης και σε ένα κλίμα διαλόγου να προσπαθούμε να επιλύουμε όποια ζητήματα τίθενται, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση νομικών τετελεσμένων αλλά και διεθνών συνθηκών», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved