ΕΘΝΙΚΑ

Στα Σκόπια ο Νίμιτς: Τα δύο επικρατέστερα ονόματα που θα προτείνει στον Ζάεφ

Στα Σκόπια ο Νίμιτς: Τα δύο επικρατέστερα ονόματα που θα προτείνει στον Ζάεφ

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Έχοντας ανά χείρας τις προτάσεις που συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα, αναφορικά με το ονοματολογικό, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκεται πλέον στα Σκόπια, προκειμένου να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο συνομιλιών με εκπροσώπους της πολιτειακής, πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας της χώρας.

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα επικρατέστερα σενάρια που έχουν «πέσει» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι δύο και αφορούν αντίστοιχα σε δύο ονομασίες, οι οποίες θα αναγράφονται στα σλαβικά και θα είναι αμετάφραστες.

Ενδεικτικά, το πρώτο σενάριο αναφέρεται στο όνομα «Gornamakedonija», ενώ το δεύτερο εμπεριέχει τον όρο «Novamakedonija». Με το πρώτο φαίνεται να συναινεί περισσότερο η ελληνική πλευρά, ενώ με το δεύτερο οι Σκοπιανοί.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Νίμιτς θα έχει διαδοχικές επαφές αρχικά με τον Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ωστόσο ενδιαφέρον θα έχουν σε δεύτερο χρόνο οι συναντήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ τόσο με τον επικεφαλής της σκοπιανής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMN), Κρίστιαν Μιτσκόσκι, αλλά και με τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι.

Τι θα γίνει με το δημοψήφισμα

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, το κόμμα DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) και του επικεφαλής του, Αλί Αχμέτι.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους, για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Έτοιμοι να μετονομάσουν αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο οι γείτονες

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Ζάεφ εμφανίζεται έτοιμη να υλοποιήσει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για να αλλάξουν οι αλυτρωτικές ονομασίες τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και στο διεθνή αερολιμένα των Σκοπίων.

Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του Σκοπιανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος επισήμανε την Τετάρτη (31/01): «Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα».

Σε ό,τι αφορά το όνομα της χώρας και την επίσκεψη του κ. Νίμιτς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γείτονος υπογράμμισε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος κι ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να επιτευχθεί αυτό, ενώ επισήμανε πως οι σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων βρίσκονται πλέον στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις