ΕΘΝΙΚΑ

Μπαράζ αμφισβητήσεων στα εθνικά ζητήματα: Συντονισμένη επίθεση από Τούρκους, Αλβανούς και Σκοπιανούς

Μπαράζ αμφισβητήσεων στα εθνικά ζητήματα: Συντονισμένη επίθεση από Τούρκους, Αλβανούς και Σκοπιανούς

Μια άνευ προηγουμένη επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στα φλέγοντα εθνικά ζητήματα.Την ίδια στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει με την προκλητική στάση της την ένταση, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειοστην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό» σκηνικό, ο πρόεδρος της γειτονικής Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά των ελληνοαλβανικών σχέσεων, μπλοκάροντας τη διαπραγμάτευση Αθήνας-Τιράνων, για τα θαλάσσια σύνορα. Σα να μην έφταναν όλα αυτά,Ερντογάν και ο Ιβάνοφ τινάζουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Ο Αλβανός πρόεδρος αμφισβητεί τα ελληνοαλβανικά θαλάσσια σύνορα

ilir meta alvania

Έντονο προβληματισμό για τις προθέσεις της Αλβανίας προκαλούν οι πληροφορίες που μετέδωσε ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός Top Channel, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μέτα αρνήθηκε την Τρίτη (20/02) να δώσει άδεια ώστε να συνεχιστούν περαιτέρω οι διμερείς συνομιλίες, προβάλλοντας ως δικαιολογία κάποιες απαιτήσεις της Αλβανίας για καθαρά διαδικαστικά θέματα επί της διαπραγμάτευσης.

«Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση», είπε ο κ. Μέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις για τα ελληνοαλβανικά θαλάσσια σύνορα είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριου του 2017 στην Κρήτη, κατά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Είναι προφανές πως η νέα αυτή εξέλιξη δημιουργεί δυσχέρειες σε επίπεδο διμερών σχέσεων.

Ωστόσο φαίνεται πως η στάση του κ. Μέτα καταδεικνύει μια ανάγκη απάντησης στον αντιπολιτευτικό λόγο του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος πριν από μέρες είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, για το θέμα αυτό.

Οι δύο άξονες της διαπραγμάτευσης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», οι συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες καλύπτονται από πέπλο άκρας μυστικότητας, αλλά από τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί φαίνεται ότι κινούνται σε δύο γραμμές.

Η πρώτη γραμμή είναι ότι η Αθήνα συμφώνησε να δεχθεί αναθεώρηση της Συμφωνίας του 2009 και να προβεί σε νέες διαπραγματεύσεις, με σκοπό να αλλάξει η οριοθέτηση που είχε συμφωνηθεί. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση της Αθήνας είναι ότι τα Τίρανα είχαν μάλλον αδικηθεί από την προηγούμενη συμφωνία.

Η δεύτερη γραμμή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. Κινητήριος δύναμη πίσω από την επαναδιαπραγμάτευση είναι ότι μια «νέα» συμφωνία είναι καλύτερη από μια ανενεργή συμφωνία.

c48225be6cak

Ο Ερντογάν στο πλευρό των Σκοπιανών: Τους αναγνωρίζουμε ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Ερντογάν και ο Ιβάνοφ τίναξαν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. «Είμαστε οι πρώτοι που σας αναγνωρίσαμε ως Δημοκρατία της Μακεδονίας κι αυτό δεν αλλάζει ακόμα κι αν πεθάνουμε», ήταν η δήλωση-βόμβα του Σουλτάνου.

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε:

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε, αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στα Σκόπια.

Κύπρος: Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την κρίση στην ΑΟΖ

ANASTAIASH

Στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ, η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την ανανέωση χθες (20/1) της παράνομης τουρκικής Navtex θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στη σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς ηγέτες για τις αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στη σύσκεψη του με τους αρμόδιους υπουργούς.

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν, είναι να θέσει ο Πρόεδρος το θέμα στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το θέμα έχει εγγραφεί από τη Λευκωσία στην ημερήσια διάταξη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ πριν την ανανέωση της Navtex, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στον γγ του ΟΗΕ.

Στη σημερινή σύσκεψη θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων για τον εν γένει χειρισμό της κατάστασης. Το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Ντόχερτι.

Η πορεία των γεωτρήσεων

Η επόμενη μέρα της ανανέωσης της τουρκικής Navtex βρίσκει Λευκωσία και εταιρείες, που έχουν άδεια ερευνών αποφασισμένες να συνεχίσουν τις εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε περίπτωση κατά την οποία η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 3 αναβληθεί, η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στις υπόλοιπες προγραμματισμένες γεωτρήσεις για το 2018.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις δυο γεωτρήσεις της Exxon, τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά και σε μια ακόμη στο τεμάχιο 3 που χρονικά δεν έχει προσδιοριστεί. Ο αμερικανικός κολοσσός, σύμφωνα με την οικονομική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των Τούρκων, οι δυο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Κύπρο αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου η άφιξη δυο σκαφών της εταιρείας, τα οποία θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές εργασίες στο τεμάχιο 10. Όσον αφορά την ΕΝΙ, μέχρι αργά χθες βράδυ, δεν είχε παρατηρηθεί μετακίνηση του γεωτρύπανου από τη θέση, στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες. Την ίδια ώρα η ιταλική εταιρεία φαίνεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση πως η εξέλιξη στο τεμάχιο 3 δεν επηρεάζει το υπόλοιπο πρόγραμμα εργασιών εντός της ΑΟΖ.

diavima leykosia aoz

Εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσίευμα του, η περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο αναδυόμενος πλούτος «απειλεί επίσης να προκαλέσει συγκρούσεις και ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν ανταλλάξει απειλές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν για το πού πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά της ΑΟΖ της κάθε χώρας».

Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε δηλώσεις την περασμένη βδομάδα του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι η χώρα είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ακιντζί και συναντήσεις για Κυπριακό και Ενέργεια

Εξάλλου, Κυπριακό και θέματα ενέργειας θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης, θα γίνει σύσκεψη με συμμετοχή του «πρωθυπουργού» του παράνομου καθεστώτος, Τουφάν Ερχιουρμάν, στην οποία θα πάρουν και οι πρόεδροι και των άλλων τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης»: Κουντρέτ Οζερσάι, Τζεμάλ Οζγιγίτ, Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι «ουδείς έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο ή να εκμηδενίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία, την κοινωνικο-οικονομική δομή των Τουρκοκυπρίων. Ο Έρογλου έκανε λόγο για «προκλητικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο που δεν υπολογίζουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού "λαού" και της Τουρκίας». Επίσης, ο Έρογλου κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην δώσουν σημασία σε «προπαγάνδα για άρση των εγγυήσεων».

Διαβάστε εδώ περισσότερα εθνικά θέματα από το Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις