ΕΘΝΙΚΑ

Οι Τούρκοι απειλούν να τινάξουν την ειρήνη στο Αιγαίο με βίντεο αρπαγής της ελληνικής σημαίας

Οι Τούρκοι απειλούν να τινάξουν την ειρήνη στο Αιγαίο με βίντεο αρπαγής της ελληνικής σημαίας

Ίμια | Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι προκαλούν και δημιουργούν πολύ κακό κλίμα παίζοντας στα όρια... Υπάρχει εντονότατη ανησυχία ότι θα στήσουν νέα Ίμια και ότι δεν θα διστάσουννα δώσουν στην δημοσιότητα βίντεο με αρπαγή της ελληνικής σημαίας από ελληνική βραχονησίδα - Το έκανε στο παρελθόν η Τανσού Τσιλέρ και από ότι φαίνεται είναι αποφασισμένος να το κάνει ξανά ο Ερντογάν - Αυτό διαφαίνεται και πίσω από την σημερινή, απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που διατείνεται ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Παρά τη διαλλακτικότητα που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο.

Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαία η δήλωση Κουβέλη περί ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα παίξουν το χαρτί της μονταζιέρας...

Το έκαναν στο παρελθόν και είναι πολύ πιθανόν να το ξανακάνουν...

Aν δοθεί βίντεο στη δημοσιότητα έστω και αν αυτό είναι μονταρισμένο και φυσικά ψεύτικο, αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε τροχιά σύγκρουσης αφού πρακτικά θα θεωρηθεί αιτία πολέμου...

Εδώ βεβαίως είναι και το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής πλευράς που καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην πέσει στην παγίδα των Τούρκων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακριβώς απέναντι από τα Ίμια, οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει δορυφορικές κεραίες και συστήματα εκπομπής τηλεοπτικού σήματος.

Το βαν που έχουν τοποθετήσει καταγράφει εικόνες 24 ώρες το 24ωρο.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την αποκάλυψη της εφημερίδας Sabah.

sabah 2

Το κινητό ραντάρ με την ονομασία «Morad-1» βρίσκεται απέναντι από τα Ίμια, ώστε να έχουν οι Τούρκοι αξιωματικοί εικόνα σε πραγματικό χρόνο από την περιοχή.

Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό της κλιμακούμενης πρόκλησης

Σε ύφος απαράδεκτο και άκρως προκλητικό η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα ακόλουθα: «Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη. Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική ανεπάρκεια».

Ειδικότερα, για το θέμα των Ιμίων, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει τα εξής: «Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του "Kardak" και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως "λευκή επιταγή" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό».

Δείτε το βίντεο:

Ουσιαστικά, με τα παραπάνω, η Άγκυρα, όχι μόνο δεν συνεχίζει να μιλά για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, αλλά χαρακτηρίζει πλέον «τουρκικές» τις δύο βραχονησίδες! Είναι προφανές πλέον ότι το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει διακαώς να προκαλέσει ένα νέο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.

Παράλληλα, με τη στάση της καταδεικνύει πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «χαλαρώσει» την τακτική των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων σε βάρος της Ελλάδας, παρά τις αυστηρότατες προειδοποιήσεις τόσο από πλευράς Κομισιόν όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζήτησε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στην ανακοίνωση τονίζονται επίσης τα εξής: «Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, των σχετικών απειλών ασφάλειας και των νομικών πλαισίων των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι». «Στην πραγματικότητα», σημειώνεται, «τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και κάνει λόγο για εκμετάλλευσης της ένταξης στην Ε.Ε. από τους Ελληνοκυπρίους.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα θέματα για τα Ίμια