ΕΘΝΙΚΑ

Η Μογκερίνι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια

Η Μογκερίνι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια

Την στήριξη της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τους πολίτες των Σκοπίων να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και να επιλέξουν την προοπτική εκείνη που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

Σημείωσε ότι όλη η Ευρώπη χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επέδειξαν πολιτική γενναιότητα για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος συναντήθηκε στα Σκόπια με τον Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γουές Μίτσελ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα Δυτικά Βαλκάνια και τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής. Πρόσθεσε ότι ήρθε στα Σκόπια για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας για την ασφάλεια και τις στρατηγικές σχέσεις στην περιοχή, για την οικονομία, καθώς και για τις ιστορικές δυνατότητες που προσφέρονται στα Σκόπια με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: Cnn.gr