ΕΘΝΙΚΑ

Προς καταδίκη η Ελλάδα στην προσφυγή της ΠΓΔΜ

Προς καταδίκη η Ελλάδα στην προσφυγή της ΠΓΔΜ

Καταδικαστική φαίνεται πως θα είναι για την Ελλάδα η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ, για την ενταξιακή της διαδικασία στο ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Διεθνές Δικαστήριο αποδέχεται ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια. Βάση για αυτό αποτέλεσαν οι τότε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, ότι θα ασκήσουν βέτο αν χρειαστεί, παρόλο που τελικά δεν το έπραξαν.

Επίσης, το Διεθνές Δικαστήριο δεν αποδέχεται το αίτημα των Σκοπίων να καταδικάσει προκαταβολικά την Ελλάδα εάν ασκήσει βέτο σε ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν έχει δικαίωμα να κρίνει κράτη για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στο μέλλον.

Η προσφυγή των Σκοπίων κατατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2008. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, ομόφωνα η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν προσκάλεσε την ΠΓΔΜ να ενταχθεί, ωστόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων αξιοποίησε τις δηλώσεις περί πιθανής άσκησης βέτο από τη μεριά της Ελλάδας.