ΕΘΝΙΚΑ

Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο: Κανένα πρότζεκτ χωρίς εμάς στη Μεσόγειο

Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο: Κανένα πρότζεκτ χωρίς εμάς στη Μεσόγειο

Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας και στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη Τύπου

«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε.

«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή», τόνισε, από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμα ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε "τουρκική μειονότητα" στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε για το θέμα ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» προσθέτοντας ότι ο ίδιος έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικαταστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

«Εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών. Πιστεύουμε ότι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών», διεμήνυσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ξεχωριστές αναφορές έκαναν οι δύο υπουργοί και για το Κυπριακό με τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ότι: «θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων».

Ο Τούρκος ομόλογός του από την πλευρά του είπε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει «να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. (...) Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές».

Μιλώντας για την κατ' ιδίαν συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησε με τον κ. Κατρούγκαλο σε ένα θετικό κλίμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης: Πυροβόλησε τη σύντροφό του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Σκάνδαλο σε ξενοδοχεία: Κρυφές κάμερες κατέγραφαν «ροζ» στιγμές και μετέδιδαν live στο Διαδίκτυο

Σχετικές ειδήσεις