ΕΘΝΙΚΑ

Σύννεφα πολέμου: Στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος – Δύο γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία στην Κύπρο

Σύννεφα πολέμου: Στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος – Δύο γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία στην Κύπρο
Τις τελευταίες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας το «οπλοστάσιο» του ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην Αν. Μεσόγειο
AP/Vadim Ghirda

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα – Ανοίγουν πυρ ανοιχτά του Καστελλόριζου οι Τούρκοι – Αερομαχίες απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο – Στέλνουν και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από πολεμικά σκάφη

Δραματικές είναι οι εξελίξεις σε ανατολικό Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, με τους Τούρκους να εξαπολύουν απειλές πολέμου κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Απομονωμένος και χωρίς κανένα σύμμαχο, ο «σουλτάνος» κάνει επίδειξη δύναμης και στέλνει μήνυμα προς τη Δύση ότι δεν φοβάται κανέναν.

Πειρατικές κινήσεις στη θάλασσα, στρατιωτικές ασκήσεις µε πραγματικά πυρά, αεροµαχίες απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο και ευθείες απειλές πολέμου κατά Ελλάδας και Κύπρου, συνθέτουν το επικίνδυνο «κοκτέιλ» του τουρκικού καθεστώτος.

Τις τελευταίες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας το «οπλοστάσιο» του ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην Αν. Μεσόγειο στέλνοντας και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, από σήμερα η Άγκυρα «κλειδώνει» Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με το πρόσχημα έναρξης της μεγαλύτερης αεροναυτικής άσκησης των τελευταίων ετών, την "DENİZKURDU-2019" ή «Θαλασσόλυκος». Η πρόβα πολέμου θα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ο «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των τριών όπλων της Τουρκίας. Φέτος θα λάβουν μέρος συνολικά 131 πλοία, 57 μαχητικά και 33 ελικόπτερα, μαζί με 25.900 στρατιώτες που θα βρίσκονται επί ποδός.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκτελεστούν σενάρια έντασης αλλά και πολέμου με τη χρήση για άλλη μια φορά όλων των νέων εγχώριων οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, «πολύ λίγα κράτη μπορούν μέσα σε δύο μήνες να πραγματοποιήσουν δεύτερη άσκηση, όπως εκείνη της Γαλάζιας Πατρίδας. Στόχος και της νέας άσκησης είναι η επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας της Τουρκίας στις θάλασσες ενώ αποτελεί απάντηση στις πολιτικές εξοστρακισμού της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολικής Μεσόγειο».

«Αγώνας μέχρι τέλους»

Η άσκηση ξεκίνησε με την έξοδο των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τους ναυστάθμους Kdz.Ereğli, Umuryeri, Gölcük, Erdek, Foça, Aksaz, Mersin, İskenderun, με το μήνυμα να στέλνει ο γαμπρός του Ερντογάν, λέγοντας «θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους».

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και αρχιτέκτονας της πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Türk δήλωσε ότι «στη γεωγραφική μας περιοχή, όπου και να κοιτάξουμε το τελευταίο διάστημα γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Η Τουρκία ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία. Δημιουργώντας μία ομάδα με δικά μας πλοία, με δικούς μας μηχανικούς, ειδικούς και ανθρώπους ξεκινήσαμε μόνοι μας μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα δικές μας εξορύξεις. Η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του μπαμπά κανενός. Έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους», τόνισε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επί ημερών του αγοράστηκε το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ο «Πορθητής» και τώρα προαναγγέλλει κι αυτός με τη σειρά του τον ερχομό και του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το γεωτρύπανο μας, ο "Πορθητής" ξεκίνησε ήδη δουλειά, σύντομα ξεκινά και το άλλο γεωτρύπανο με την ονομασία "Γιαβούζ". Το λέω ξεκάθαρα ότι με βάση επιστημονικά στοιχεία το 2020 στο θέμα των ενεργειακών ερευνών στη θάλασσα και την ξηρά, στο θέμα του πετρελαίου και του αερίου στην Τουρκία θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα. Αυτό θέλω να το ξέρουν τα 82 εκατομμύρια των συμπολιτών μας. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, γιατί ανησυχείτε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινωνίας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να κερδίσει τη φιλία. Η ανατολική Μεσόγειος για την Τουρκία είναι πολύ σημαντική. Δεν θα δεχτούμε να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε», δήλωσε.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα τελευταία 17 χρόνια η Τουρκία ακολούθησε πολύ ανεξάρτητη πολιτική και είχε αυτή την επικοινωνία.

«Σήμερα στην διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση win-win με όλους τους ενδιαφερόμενους. Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι στρατηγοί εισηγούνται στον Ερντογάν «ριζική λύση» στο Κυπριακό με σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων.

Διαβάστε επίσης:

Νέος «μποναμάς» Τσίπρα: Τι θα γίνει με κοινωνικό μέρισμα και 14η σύνταξη

Χαμός στον ΣΚΑΪ: Φεύγει η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις