ΠΑΙΔΕΙΑ

Κορονοϊός - Πότε ανοίγουν τα σχολεία! Aύριο οι ανακοινώσεις - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Κορονοϊός - Πότε ανοίγουν τα σχολεία! Aύριο οι ανακοινώσεις - Τι φοβούνται οι επιστήμονες
INTIME NEWS

Αναταραχή επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς  - Αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Διαφορετική θα είναι η φετινή σχολική χρονιά, καθώς θα πρέπει άπαντες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, επανεξετάζουν το ζήτημα ανοίγματος των σχολείων, καθώς τις τελευταίες μέρες το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στη χώρα μας είναι ισχυρό. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο στις 4 το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι τα σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι έχει ανακοινωθεί, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι ακόμα σε επίπεδο συζητήσεων, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει πως η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων θα είναι η 7η Σεπτεμβρίου.

Αγωνία των επιστημόνων για την επιστροφή στα θρανία και την διασπορά του ιού

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε στο OPEN ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Τα σχολεία θα πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ, το πρωί της Κυριακής (23/08), προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία μας. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλα ανοιχτά και να μην μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία μας».

«Κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν μία σειρά μέτρων που θα κάνει τη λειτουργία των σχολείων ασφαλή και για τους μαθητές και για την υπόλοιπη κοινότητα. Γιατί οι μαθητές μπορούν να διασπείρουν τον ιό στην υπόλοιπη κοινότητα. Το γνωρίζουμε και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, το πλήρες πλέγμα των μέτρων θα ανακοινωθεί αύριο και για αυτό καλό θα ήταν να σχολιαστούν όταν αυτά συγκεκριμενοποιηθούν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου (όπως έχει ανακοινωθεί), ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε πως θα πρέπει να υπάρχει σχετική ευελιξία για τροποποίηση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Εδώ και πολλές ημέρες έχουμε έναν σταθερά υψηλό αριθμό ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί. Είναι πάνω από 200 και πολύ συχνά πάνω από 250 σε καθημερινή βάση. Μπορούν να συμβούν δύο πράγματα. Να έχουμε μία επιπέδωση σε αυτό το σημείο, με προοπτική να υπάρχει πτώση αργότερα, ή να έχουμε μία αύξηση. Και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τέλος των αδειών και την επιστροφή των ανθρώπων που βρίσκονται έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα» εξήγησε και πρόσθεσε:

«Κατά συνέπεια καλό είναι να είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε τις προβλέψεις μας, ανάλογα με το πού θα κινηθούμε επιδημιολογικά. Και βεβαίως με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να επηρεάσουμε αυτή την πορεία προς το καλύτερο και εφόσον εφαρμόζονται τα μέτρα σωστά, θα περιμένουμε μετά από λίγο καιρό να βλέπουμε πτώση. Τα σχολεία λοιπόν εντάσσονται πάνω σε αυτή την πορεία και αναλόγως θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική ευελιξία για ενδεχόμενη τροποποίηση , αν κριθεί αναγκαίο

Δημόπουλος: Ερωτήματα για το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτήματα για το κατά πόσον μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου έθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αυξημένο ιικό φορτίο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Έχουμε ένα αυξημένο ιικό φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου με ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παραπέμποντας, ωστόσο, στις όποιες αποφάσεις θα ανακοινώσει η Νίκη Κεραμέως τη Δευτέρα το απόγευμα.

«Σίγουρα λαμβάνονται υπόψιν όλα τα δεδομένα, ακόμα και αυτά που θα προκύψουν το Σαββατοκύριακο» είπε ο κ. Δημόπουλος.

Εξήγησε δε, πως «θα ήθελε κανείς από την ολοκλήρωση της επιστροφής των εκδρομέων στο τέλος Αυγούστου να υπάρχουν μια ή δύο εβδομάδες που θα λειτουργήσουν ως buffer, δηλαδή να μην έχουμε μεγάλη κινητικότητα, επομένως ασυμπτωματικά άτομα να πάψουν να μεταδίδουν».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για μάσκες από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο ενώ παράλληλα θα γίνονται και διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στον καθαρισμό των σχολείων –τόσο κατά τη λειτουργία τους όσο και μετά το πέρας των μαθημάτων- ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας από τη Νίκη Κεραμέως.

Δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα δοθούν δωρεάν μάσκες σε όλα τα σχολεία προκειμένου να μοιραστούν στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, προετοιμαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης». Στη συνέχεια με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως θα δοθεί στους δήμους ειδική έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατ. ευρώ.

Τις δωρεάν μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για τον κορονοϊό. «Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού.

Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα, για την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Μολυσμένη» πόλη η Αθήνα - Τα 141 από τα 284 κρούσματα είναι στην πρωτεύουσα

Ροή Ειδήσεων