ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαδραστικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Α΄ Δημοτικού - Ένα πείραμα για τους κανόνες υγεινής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στη δεύτερη φάση περνάει η πρωτοβουλία «Προστασία Πρώτης Τάξης» του Dettol, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου με τη δωρεά αντισηπτικών προϊόντων για τις ανάγκες 41.000 μαθητών Α΄ Δημοτικού, από 1.527 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Dettol σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), έχει σχεδιάσει μαζί με επιστημονικούς φορείς, ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα στην τάξη για τους μαθητές της Α΄ Δημοτικού. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να θέσει τις βάσεις για την ένταξη των κανόνων υγιεινής στην καθημερινότητα των παιδιών και κατ’ επέκταση την προάσπιση της υγείας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προστασία Πρώτης Τάξης» έχει λάβει την έγκριση για την υλοποίησή του από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει καταρτιστεί από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και βασίζεται στην υλοποίηση ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαστηρίου που λαμβάνει χώρα μέσα στην τάξη από τους ίδιους τους δασκάλους, με τίτλο «MicroV Lab». Μέσω ενός απλού πειράματος προβάλλονται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, με έμφαση στο σωστό πλύσιμο των χεριών. Πρόκειται για ένα μάθημα διάρκειας μίας διδακτικής ώρας, το οποίο έχει ως στόχο να εισαγάγει τους μαθητές με απλό και κατανοητό τρόπο στον «κόσμο» των μικροβίων, την ανάπτυξή τους, τη σημασία των «καλών» μικροβίων και τους τρόπους αντιμετώπισης των «βλαβερών» μικροβίων, και τελικά στον σωστό τρόπο που πλένουν τα χέρια τους. Παράλληλα, μέσω του εκπαιδευτικού εργαστηρίου επιτυγχάνεται η εξοικείωση των μαθητών με τη βασική επιστημονική μεθοδολογία, η εισαγωγή των δασκάλων στην πρακτική της STEM εκπαίδευσης και η προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Για το σκοπό της δράσης, οι τάξεις που θα πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα λάβουν το «Lab Kit», ένα ειδικά διαμορφωμένο κουτί με το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό, που απευθύνεται στους δασκάλους και τους μαθητές για την υλοποίηση του πειράματος, και ενημερωτικό υλικό για τους γονείς των μαθητών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο www.prostasiaprotistaxis.gr.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην τάξη, η Πρωτοβουλία «Προστασία Πρώτης Τάξης» πλαισιώνεται από ένα μουσικό project μέσα από μία συνεργασία με Έλενα Παπαρίζου και την Minos EMI, a Universal Music Company. Στόχος του μουσικού project είναι τα παιδιά, μέσα από το τραγούδι, να εκπαιδευτούν στους βασικούς κανόνες υγιεινής και να συνδυάσουν την υγιεινή των χεριών με μία διασκεδαστική και ευχάριστη διαδικασία.

Για τα επόμενα 2 χρόνια, το Dettol επενδύει πόρους στην ανάπτυξη και την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε μέχρι το τέλος του 2022 οι μαθητές της Πρώτης Τάξης Δημοτικού σε δημόσια σχολεία της Ελλάδας να έχουν υιοθετήσει τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να παραμένουν προστατευμένοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Εμβολιασμός όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με Johnson & Johnson