ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2022 Νεοελληνική Γλώσσα-Έκθεση: Με Κική Δημουλά,Θανάση Βαλτινό,Ραϋμόνδο Αλβανό τα θέματα

Πανελλήνιες 2022: Δείτε εδώ τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2022: Ανακοινώθηκαν, από το υπουργείο Παιδείας, τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
INTIME

Πανελλήνιες 2022: Το πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία - Δείτε πρώτοι τα θέματα και τις απαντήσεις στο Newsbomb.gr

Τρεις Έλληνες συγγραφείς «πρωταγωνιστούν» στα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Παρασκευής (3/6) στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Το πρώτο κείμενο προήλθε από το βιβλίο «Ο ελληνικός εμφύλιος» που εξέδωσε το 2022 ο Ραϋμόνδος Αλβανός για να απαντήσει στα ερωτήματα «γι­α­τί είναι χρή­σι­μη η Ιστο­ρία; Τι συ­νέ­βη κα­τά τη δε­κα­ε­τία του 40 και γι­α­τί οι δύο αντί­θε­τες πο­λι­τι­κές πα­ρα­τά­ξεις του Εμ­φυ­λίου κλι­μά­κω­σαν την αντι­πα­ρά­θε­σή τους που εξε­λί­χθη­κε σε ένο­πλη και αιμα­τη­ρή σύ­γκρου­ση; Πώς νο­η­μα­το­δο­τού­σαν την τό­τε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και πώς αντι­λαμ­βά­νο­νταν τους αντι­πά­λους τους; Πώς ο Εμ­φύ­λι­ος επη­ρε­ά­ζει σή­με­ρα εμάς και τους άλ­λους γύ­ρω μας;».

Ο Ρα­ϋ­μόν­δος Αλ­βα­νός γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να και είναι από­φοι­τος του τμή­μα­τος Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης και Δη­μό­σι­ας Δι­οί­κη­σης του Πα­νε­πι­στη­μίου Αθη­νών. Έκα­νε με­τα­πτυ­χι­α­κές σπου­δές στο τμή­μα Συ­γκρι­τι­κής Ιστο­ρί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου του Έσ­σεξ και είναι δι­δά­κτωρ του τμή­μα­τος Πο­λι­τι­κών Επι­στη­μών του ΑΠΘ. Δί­δα­ξε για πολ­λά χρό­νια στο τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας και Ψη­φι­α­κών Μέ­σων του Πα­νε­πι­στη­μίου Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας στην Κα­στο­ριά. Από το 2012 μέ­χρι το 2020 ήταν επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος του Πάρ­κου Εθνι­κής Συμ­φι­λί­ω­σης στον Γράμ­μο. Τα τε­λευ­ταία χρό­νια δι­δά­σκει στο Με­τα­πτυ­χι­α­κό Πρό­γραμ­μα «Δη­μό­σια Ιστο­ρία» του Ελ­λη­νι­κού Ανοι­χτού Πα­νε­πι­στη­μίου. Είναι συγ­γρα­φέ­ας του βι­βλίου Σλα­βό­φω­νοι και πρό­σφυ­γες: Κρά­τος και πο­λι­τι­κές ταυ­τό­τη­τες στη Μα­κε­δο­νία του Με­σο­πο­λέ­μου, Επί­κε­ντρο, 2019.

Το δεύτερο κείμενο με τίτλο «Θυμάμαι άρα ζω;» επιλέχθηκε από το βιβλίο «Εκλήθην Ομιλίτρια» της Κικής Δημουλά που εκδόθηκε το 2022 με την ίδια να γράφει για την συλλογή των 45 κειμένων της.

«Δεν πήρα μόνη την απόφαση να συγκεντρωθούν σε έναν τόμο λόγοι που εκφώνησε η μητέρα μου σε συνέδρια, εκδηλώσεις, χαιρετισμούς και αποχαιρετισμούς. Την πήραμε μαζί, λίγο πριν ανέβει στη βάρκα του ανέκκλητου. Καταθέτω, ως αποδεικτικό της εξουσιοδότησής της να κινούμαι ελεύθερα και να στεγάζω όπως νομίζω τα λόγια της, ένα αδιάσειστο τεκμήριο: τον πρότερο, ενωμένο διά βίου, βίο μας. Ξεχώρισα, έτσι, είκοσι οκτώ από τα ποιητικά χρονογραφήματα, αυτά που θεώρησα πως παρουσιάζουν ατμοσφαιρικά τις εσωτερικές διαθέσεις της, τους μετασυμβολισμούς των επίκαιρων τότε θεμάτων και φωτογραφίζουν το χρόνο. Τα διάλεξα για να δώσω ένα μέλλον στο υποσχετικό παρελθόν και μια ευκαιρία να ανιχνεύεται η απουσία της» έγραφε η κόρη της Κικής Δημουλά παρουσιάζοντας το βιβλίο.

Το τρίτο κείμενο επελέγη από το βιβλιο του Θανάση Βαλτινού με τίτλο «Επείγουσα ανάγκη ελέου» για το οποίο ο συγγραφέας έγραφε: «Υπόμνηση της μοναδικής μας εξόδου στην Αρκαδία: το γεύμα στο χάνι Κοσκινά στο Δραγούνι και ύστερα το κατέβασμα στην πηγή που ανάβλυζε χαμηλότερα μέσα στα βούρλα. Εκείνη η τεράστια σιγαλιά και εγώ από θέση υπτία, με τους μηρούς έκθετους στην ψύχρα του δειλινού να βυθομετρώ τον ατέρμονα διάφανο ουρανό. Τέλη Σεπτεμβρίου - του πρώτου μας».

Θέμα Έκθεσης 2022: Το Newsbomb.gr στο πλευρό των μαθητών

Για μία ακόμη χρονιά, το Νewsbomb.gr θα βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων. Το Νewsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝEO», θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2022 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2022, έως ότου ανακοινωθούν.

Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Δείτε τα θέματα στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) ΕΠΑΛ

Νέο Φροντιστήριο: 54 χρόνια επιτυχίες

Ο όμιλος Νέο Φροντιστήριο, ιδρύθηκε το 1968 και σήμερα αριθμεί πάνω από 82 εκπαιδευτικά κέντρα με 600 καθηγητές, 70 συνεργάτες διευθυντές σπουδών κάθε ειδικότητας, πλήρη σειρά εκδόσεων και πλούσιο ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό. Η πλούσια ακαδημαϊκή του παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη, αφού οι άνθρωποι του βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση αφουγκραζόμενοι τις νέες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας.

Πανελλήνιες 2022: Τι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

  • βιβλία
  • τετράδια
  • σημειώσεις
  • διορθωτικό υγρό ή ταινία
  • κινητά τηλέφωνα
  • υπολογιστικές μηχανές
  • ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.

Πανελλήνιες 2022: Οι αλλαγές για τους υποψηφίους

  • Καταργείται το διπλό μηχανογραφικό.
  • Ανακοίνωση των βάσεων μέχρι 10 Αυγούστου.
  • Το μηχανογραφικό των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις από 17/5.
  • Μείωση του ελάχιστους ύψους για τα κορίτσια στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.
  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παίρνει υπόψη τις επιδόσεις των υποψηφίων.