ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2022: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία που θα ανακοινωθούν

Βάσεις 2022: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία που θα ανακοινωθούν
Πριν τις 15 Αυγούστου ανακοινώνονται φέτος οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πανελλήνιες 2022: Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες τα αποτελέσματα των βάσεων να ανακοινωθούν πριν τον 15 Αύγουστο

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πριν τις 15 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της Ελλάδας. Η υπουργός μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή της ΕΡΤ εξηγώντας ότι από την στιγμή που κατάφεραν να ανακοινώσουν πιο νωρίς τις βαθμολογίες, το ίδιο θα κάνουν και με τις βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

«Οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν και μάλιστα πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Το ίδιο είναι και στόχος να γίνει με τα αποτελέσματα των βάσεων όπου γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν και πριν τον 15αυγουστο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην Ελάχιστη Βάση επισημαίνοντας πως γίνονται ενέργειες από το υπουργείο ώστε το ποσοστό των βαθμών κάτω από τη βάση να μειωθεί.

Η υπουργός μίλησε και για τις νέες πρωτοβουλίες που φέρνει το υπουργείο από το νηπιαγωγέιο. «Η λύση του έρχεται από το νηπιαγωγείο, από όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης. Γι' αυτό πχ επιμείναμε να έχουμε νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια, δίνουμε έμφαση στις δεξιότητες, αλλάζουμε τα βιβλία, βάζουμε την αξιολόγηση» τόνισε και συμπλήρωσε πως «Μια σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο πως θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης», σημείωσε η κα. Κεραμέως.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος

Η Νίκη Κεραμέως πρόσθεσε ότι από φέτος θα εφαρμοστεί η ελληνική pisa, σύμφωνα με την οποία θα αξιολογείται το εκπαιδευτικό σύστημα και θα προτείνονται βελτιώσεις.

«Χαράσσαμε εκπαιδευτική πολιτική χωρίς να έχουμε μετρήσιμα δεδομένα. Πλέον από φέτος εφαρμόζουμε την ελληνική pisa όπου τις κάνουμε; Καταγράφουμε αξιολογούμε ποια είναι η κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα, ποια τα περιθώρια βελτίωσης. Πάμε με στοχευμένες ενέργειες να βελτιώσουμε συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας».

Διορισμός 25.00 νέων εκπαιδευτικών

Στη συζήτησή της με τον δημοσιογράφο, η υπουργός επισήμανε πως τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες για τον διορισμό εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία της χώρας. δίνοντας αναλυτικά τα νούμερα:

«Για 12 χρόνια η ελληνική Πολιτεία δεν είχε διορίσει ούτε έναν εκπαιδευτικό» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως και συμπλήρωσε πως «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ήδη διορίσει 16.200 εκπαιδευτικούς και δρομολογούμε μέσα στο καλοκαίρι τον διορισμό ακόμη 8.600 εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι η σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο θα μας βρει συνολικά μετά από 2 χρόνια με 25.000 επιπλέον μόνιμους εκπαιδευτικούς».

Νέο σχολικό ωράριο

Επιπλέον η Νίκη Κεραμέως μίλησε για το νέο σχολικό ωράριο, ενημερώνοντας πως θα εφαρμοστεί το νέο ωράριο στο ολοήμερο με επέκταση από τις 16:00 στις 17:30 καθώς και με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς ειδικές προϋποθέσεις.

«Έχουμε ανακοινώσει και βαίνει προς υλοποίηση η επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τις 16:00 που είναι σήμερα μέχρι τις 17:30. Αυτό το μέτρο για δύο λόγους. Πρώτα από όλα για να παρέχουμε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση στα παιδιά και μέχρι τις 17:30 και δεύτερον είναι σημαντικός τρόπος να άρουμε τα εμπόδια στην πρόσβαση των γονέων στην αγορά εργασίας, δηλαδή να φέρουμε πιο κοντά το σχολικό ωράριο με το ωράριο των εργαζόμενων γονέων», ανέφερε.

Τέλος πρόσθεσε πως: «Η πρόσβαση στο ολοήμερο θα είναι ελεύθερη, δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την εγγραφή των μαθητών, το μέτρο είναι προαιρετικό, ο μαθητής θα μπορεί να φύγει πιο μωρίς και γενικά σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονέων» και συμπλήρωσε πως «Η επέκταση αυτού του μέτρου θα ισχύσει στο 50% των ολοήμερων σχολείων όλης της χώρας, δηλαδή περίπου 5.000 τμήματα.»

Σχετικές ειδήσεις