ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2015: Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις λόγω των μαθηματικών

Πανελλήνιες 2015: Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις λόγω των μαθηματικών

Πτώση «πολλών ταχυτήτων» αναμένεται στις βάσεις του 2015, με αρκετούς να εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2013 - Το φετινό «άριστα» θα είναι το 16 στα Μαθηματικά - Δείτα τα θέματα κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες 2015

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το τοπίο στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι εντελώς διαφορετικό από πέρυσι, οι αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο βάσεων εξαιτίας του ψαλιδιού στον αριθμό εισακτέων κατά 2.535 θέσεις στα ΑΕΙ υποχωρούν λόγω του υψηλού πήχη δυσκολίας στα μαθήματα βαρύτητας.

Οι επιδόσεις της μάζας των υποψηφίων αναμένονται σε μέτρια επίπεδα, με τους αριστούχους να μειώνονται σε σχέση με πέρυσι, που τα θέματα ήταν συγκριτικά πιο εύκολα.

Κάποιοι μάλιστα, λόγω της απότομης ανόδου του πήχη δυσκολίας μέσα σ’ ένα χρόνο, παραπέμπουν στις Πανελλήνιες του 2013, μια δύσκολη χρονιά όπου έγινε βαθμολογική σφαγή στα μαθήματα βαρύτητας περιορίζοντας τους υψηλούς βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Η σφαγή αυτή βέβαια συνοδεύτηκε από μεγάλη πτώση των βάσεων, η οποία αναιρέθηκε μία χρονιά μετά, πέρυσι δηλαδή, όπου οι δημοφιλείς σχολές άγγιξαν ή ξεπέρασαν τα 19.000 μόρια.

Παράλληλα, ένας άλλος παράγοντας που όπως όλα δείχνουν θα συμβάλλει στην πτώση των βάσεων είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε συγκεκριμένες σχολές.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών, Ηλεκτρολογία

Λόγω της μείωσης των θέσεων εισακτέων, που ήταν αρκετά ισορροπημένη, οι περισσότερες σχολές κινούνται στην απώλεια από 5 έως 15 θέσεις, αριθμοί που δεν θα συγκρατήσουν την αναμενόμενη πτώση των βάσεων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για έναν αριθμό σχολών που έχασαν μέχρι και 50 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Πολύ πιθανόν σε αυτές τις περιπτώσεις η βάση να παραμείνει σταθερή ή να μην παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση.

Ανατροπή χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος αναμένεται και στις βάσεις των περιφερειακών Ιδρυμάτων. Η υψηλή ζήτηση που σημειώθηκε πέρυσι στα τμήματα που είχαν αντιστοίχιση με τμήμα κεντρικού Ιδρύματος λόγω των αθρόων μετεγγραφών δεν θα επαναληφθεί φέτος που το υπουργείο Παιδείας υπό τη δαμόκλειο σπάθη της περιοριστικής –για μετεγγραφές- απόφασης του ΣτΕ έθεσε πλαφόν μετεγγραφών έως 10% επί του αριθμού εισακτέων.

Οι χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ακόμα και επιστροφή στα επίπεδα του 2013, όπου η Ιατρική Αθήνας ήταν χαμηλότερα από 19.000 μόρια.

Το 16 θα είναι το φετινό «άριστα» στα Μαθηματικά

Τα θέματα που έπεσαν στις Πανελλήνιες του 2014 θεωρήθηκαν ως βατά, αλλά μόνο το 0.93 % των υποψηφίων Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης έγραψε από 18 έως 20, ενώ το 40% κινήθηκε μεταξύ 12 και 15.

Οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα αναφέρουν ότι οι πρώτοι βαθμοί από τα βαθμολογικά κέντρα δεν είναι πολύ υψηλοί.

Οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να κυμανθούν στο 14 με 15, αν και τα θέματα ήταν βατά, κατανοητά και αναμενόμενα. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς οι βαθμοί αυτοί είναι καλύτεροι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, συσσωρεύουν όμως το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων σε μέτριους βαθμούς.

Αν και ακόμα δεν υπάρχει δείγμα «γραφής» για τα μαθηματικά κατεύθυνσης, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία έκανε λόγο για τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών, με τους εκπαιδευτικούς να επισημαίνουν ότι το φετινό άριστα θα είναι το 15 με 16.

Σχετικές ειδήσεις