ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: Σχεδιαστικό Βατερλώ το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: Σχεδιαστικό Βατερλώ το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Δριμεία κριτική στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ασκεί το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ , κάνοντας λόγο για «κάκιστο σχεδιασμό και προχειρότητα».

Στην έκθεση γίνεται λόγια για «σχεδιαστικό Βατερλώ», ενώ εκτιμάται ότι θα εκπληρωθεί μόλις το 11,5% του τεθέντος δημοσιονομικού στόχου.

«Το σημαντικότερο, όμως πρόβλημα που προκύπτει είναι η φορολόγηση δημόσιου αγαθού», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ, δεν υπήρξε σοβαρή μελέτη των οικονομικών στοιχείων της εκπαίδευσης.

«Οι εμπνευστές της επιβολής του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, έθεσαν ως στόχο την είσπραξη 300 εκ. €, ενός ποσού που μείωνε την ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών σε βόειο κρέας, έθεσαν ως ισοδύναμο την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, αν είχαν προβεί σε μια στοιχειώδη μελέτη των βασικών μεγεθών της εκπαίδευσης, ή αν είχαν προχωρήσει, ως όφειλαν, σε διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, θα διαπίστωναν ότι σε απολύτως βέλτιστες συνθήκες (είσπραξη από όλες ανεξαιρέτως τις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης και υπό την προϋπόθεση της πιστής τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας) το ποσό που θα εισέπρατταν είναι κατά 60 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερο».
«Με την παρούσα κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως θα αποδείξουμε, δεν πρόκειται να εισπραχθεί ούτε το 50% του συγκεκριμένου ποσού», αναφέρει το ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ.

«Η δραστική συρρίκνωση ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, ή σε βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας τους» προειδοποιεί η μελέτη.

«Η επιβολή στην αγορά υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης ΦΠΑ από 0% σε 23% μειώνει κατά πολύ τη δυνατότητα εισπραξιμότητας του μέτρου, αφού πολλοί γονείς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση των διδάκτρων των συγκεκριμένων σχολείων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τη φοίτηση των παιδιών τους στη δημόσια εκπαίδευση, η οποία ήδη πλήττεται από υποστελέχωση, ελλιπείς υποδομές και συστηματικά μειούμενη χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη διαρροή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 18.000 περίπου μαθητών που κατά κύριο λόγο θα προέρχονται από μικρές και μεσαίες ιδιωτικές σχολικές μονάδες. Συνακόλουθα οι εκτιμώμενες εισροές θα μειωθούν κατά 81,0 εκατ. ευρώ και ο αντίστοιχος ΦΠΑ θα μειωθεί κατά 18,6 εκατ ευρώ», αναφέρεται.

Σχετικές ειδήσεις