ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2017: Έρχεται μεγάλη «σφαγή» - Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Βάσεις 2017: Έρχεται μεγάλη «σφαγή» - Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Πανελλήνιες 2017: «Αυλαία» σήμερα, Δευτέρα (19/06)για τα ΓΕΛ με Ιστορία και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας - Πού θα κυμανθούν οι Βάσεις - Σε ποιες σχολές θα σημειωθεί θεαματική πτώση - Πώς κρίνουν τα θέματα οι καθηγητές

Αλλαγή φιλοσοφίας στην επιλογή των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε κρίσιμα μαθήματα διακρίνουν φέτος έμπειροι εκπαιδευτικοί.

Και αυτό διότι ετέθησαν θέματα, για την απάντηση των οποίων οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν ισχυρό υπόβαθρο στα υπό εξέταση μαθήματα με μελέτη της σχολικής ύλης από τις προηγούμενες τάξεις και όχι με εντατική προετοιμασία μόνο στην Γ΄ Λυκείου. Η πρώτη γενική εκτίμηση με κριτήριο το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων είναι ότι διαμορφώνεται πτωτική τάση των βάσεων εισαγωγής, παρότι σε κάποιες σχολές –και δη περιζήτητες– αποφασίσθηκε από το υπουργείο Παιδείας μείωση των θέσεων εισαγωγής. Ενδεικτικά, δεν αποκλείεται η Ιατρική Αθήνας να «χάσει» τα 19.000 μόρια, αφού πέρυσι είχε βρεθεί στα 19.063, με άνοδο κατά 139 μόρια, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

4153253

Η βαθμολόγηση των γραπτών, βέβαια, δεν έχει προχωρήσει ώστε να εξαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα με βάση ένα αξιόπιστο δείγμα γραπτών, συμπεράσματα για τις επιδόσεις των υποψηφίων. Πάντως, από τις αναφορές των εκπαιδευτικών, η κύρια τάση των βάσεων είναι πτωτική. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν στην οι εκπαιδευτικοί του φροντιστηρίου «Μεθοδικό», στη Βιολογία και τη Χημεία Προσανατολισμού ετέθησαν δυσκολότερα θέματα από πέρυσι, με αποτέλεσμα στα δύο μαθήματα υψηλής βαρύτητας να αναμένονται χαμηλότερες επιδόσεις, οι οποίες θα απορροφήσουν την ανοδική τάση λόγω της μείωσης των θέσεων στις Ιατρικές Σχολές.

Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν θέση στις σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών –π.χ. στις περιζήτητες Νομικές– επίσης είχαν να αντιμετωπίσουν ελαφρώς δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι (κυρίως στην Ιστορία Προσανατολισμού), με αποτέλεσμα να αναμένονται ελαφρώς πτωτικές τάσεις στις βάσεις.

Κρίσιμο, ωστόσο, μάθημα για την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων αναδεικνύονται τα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, «στα Μαθηματικά τα θέματα ήταν μεγάλης έκτασης και υπήρξε αλλαγή της φιλοσοφίας των ζητουμένων. Οι υποψήφιοι έπρεπε, σε μεγάλο βαθμό, να χρησιμοποιήσουν γνώσεις και από τις προηγούμενες τάξεις για να ανταποκριθούν με επιτυχία στα θέματα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, τα θέματα στηρίχθηκαν περισσότερο στο περιεχόμενο του σχολικού βιβλίου σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια». «Τα μεγάλης έκτασης θέματα επιτρέπουν μόνο στους πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους να καταφέρουν να τα γράψουν όλα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο αριθμός των αριστούχων, αφού ελάχιστοι προλαβαίνουν να τα γράψουν όλα, χωρίς να καταγραφούν πολύ μεγάλα ποσοστά υποψηφίων με βαθμολογία κάτω από τη βάση», συμπληρώνει ο κ. Στρατηγάκης. Ενδεικτικά, πέρυσι το 77,89% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.

Στη Φυσική Προσανατολισμού τα θέματα χαρακτηρίστηκαν πολύ καλά, σε αντίθεση με την περυσινή επιλογή των εξαιρετικά εύκολων θεμάτων, που δημιούργησε μεγάλο κύμα «αριστούχων». Φέτος, τα θέματα ήταν απολύτως διαβαθμισμένης δυσκολίας. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται ομαλή κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα, που είναι και το ζητούμενο.

Οι τάσεις σε όλα τα πεδία:

1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

«Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις αναμένονται οι βάσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές» αναφέρει ο κ. Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής στον «Ελεύθερο Τύπο». Κανένα μάθημα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποβεί μοιραίο για μεγάλο ποσοστό υποψηφίων, επομένως αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις με μικρές αυξομειώσεις. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 1ου Επιστημονικού Πεδίου είναι οι ελάχιστες θέσεις που διαθέτει σε αναλογία με την υψηλή ζήτηση. Πέρσι, 13.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός, εξαιτίας της ελλιπούς διαθεσιμότητας θέσεων και σχολών.

2ο πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Καθολική πτώση στο σύνολο των σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται φέτος, μιας και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης θα οδηγήσουν σε βαθμολογική σφαγή. Η πτώση εκτιμάται μεγάλη και οριζόντια καλύπτοντας από τις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές μέχρι τμήματα με μεσαίες βαθμολογίες. Το «ατού» του εν λόγω πεδίου, βέβαια, είναι ότι σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων του θα εισαχθεί σε μία σχολή, καθώς η ζήτηση είναι ανάλογη της προσφοράς θέσεων. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι οι υποψήφιοι ίσως δυσκολευτούν να εισαχθούν στη σχολή που πραγματικά θέλουν.

3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας

Καλή προετοιμασία και κριτικό πνεύμα απαιτούσαν τα θέματα στη Βιολογία Κατεύθυνσης, τα οποία κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα θέματα χαρακτηρίστηκαν απλά και κατανοητά, με τους καλά προετοιμασμένους μαθητές να ανταποκρίνονται με ευκολία, μεγαλύτερη από ότι πέρυσι.

«Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται φέτος μεγάλος ο ανταγωνισμός για μία θέση» σημειώνει ο κ. Χατζητέγας. Το μάθημα της Βιολογίας δεν αιφνιδίασε και όπως όλα δείχνουν η πορεία των βάσεων θα κριθεί από τις επιδόσεις των μαθητών που αποτελούν έναν κομβικό παράγοντα στο συγκεκριμένο πεδίο. Το πλεονέκτημα που οδήγησε πέρσι στην άνοδο των βάσεων είναι ότι το νέο σύστημα δεν περιλαμβάνει πλέον – για όσους προορίζονται για ιατρικές σχολές – την εξέταση των Μαθηματικών Κατεύθυνσης. Πέρυσι, το 3ο πεδίο σημείωσε μεγάλη άνοδο στις βάσεις, με την Ιατρική Αθηνών να ξεπερνάει το κατώφλι των 19.000 μορίων.

Συνεχής ροή για τα θέματα των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2017

4ο πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης

Άνοδος αναμένεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος. Αν και ένα από τα μαθήματα που θα κρίνουν την πορεία των βάσεων θα δοθεί τη Δευτέρα (Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας), η ανατροπή φέτος έρχεται από την αυξημένη ζήτηση. Η απόφαση να απομονωθούν τα Παιδαγωγικά από τις υπόλοιπες σχολές ανθρωπιστικών σπουδών στην πρώτη της εφαρμογή πέρσι οδήγησε στην κατάρρευση των βάσεων σε αυτές τις σχολές και σε μειωμένο ενδιαφέρον. Το πέμπτο μάθημα που ξεκλειδώνει το πεδίο τρόμαξε πέρσι τους υποψηφίους, ενώ οδήγησε σε χαμηλές επιδόσεις.

Ως αποτέλεσμα, το 1/3 των Παιδαγωγικών σχολών έπεσε κάτω από τη βάση το 2016. Αυτό όμως λειτούργησε ενθαρρυντικά φέτος για τους υποψηφίους, οι οποίοι είδαν μία ευκαιρία για εισαγωγή σε χαμηλόβαθμες σχολές. Η υψηλή ζήτηση βέβαια δεν ανεβάζει τον ανταγωνισμό και μοιραία και τις βάσεις, ανατρέποντας έστω και πρόσκαιρα την απαξίωση των Παιδαγωγικών, που πέρσι είδαν τις βάσεις τους να καταποντίζονται.

5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής

Για καταβαράθρωση ολκής κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις για φέτος. Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά χαμηλά, σε ένα επιστημονικό πεδίο που οι υποψήφιοί του δεν σημειώνουν διαχρονικά υψηλές επιδόσεις. «Πέρυσι, το 77% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από τη βάση. Φέτος, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 90%» αναφέρει ο κ. Χατζητέγας. Αυτό μοιραία θα σπρώξει προς τα κάτω τις βάσεις, ειδικότερα σε σχολές οικονομίας και διοίκησης, καθώς και το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας ίσως δυσκολέψει σε σχέση με πέρσι τους υποψηφίους. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους εκπαιδευτικούς, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έπεσαν τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων χρόνων.

Ρoή Ειδήσεων