ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2017: Η «βουτιά» των βάσεων θα είναι… θεαματική – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Πανελλήνιες 2017: Η «βουτιά» των βάσεων θα είναι… θεαματική – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Πανελλήνιες 2017: Βαθμολογική σφαγή με... μαθηματική ακρίβεια – Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί με τον όγκο των ζητουμένων στα φετινά θέματα των εξετάσεων – «Αυλαία» τη Δευτέρα για τα ΓΕΛ με Ιστορία και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας

Θεαματικές βουτιές στις βάσεις και έντονος ανταγωνισμός είναι το τοπίο που διαμορφώνεται βάσει των φετινών Πανελλαδικών. Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο μοχλός που θα πιέσει προς τα κάτω τις βάσεις έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί πέρυσι στις θετικές και τεχνολογικές σχολές, αλλά και στις οικονομικές (2ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο).

Τα φετινά θέματα προκάλεσαν αντιδράσεις σχετικά με τον όγκο των ζητουμένων, ενώ δεν έλειψαν και οι ενστάσεις από μαθηματικούς σχετικά με τις οδηγίες βαθμολόγησης. «Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε είναι ενδεικτικά κακών επιδόσεων, καθώς τα ποσοστά αποτυχίας είναι εντυπωσιακά σε σχέση με τις άλλες χρονιές», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας.

1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

«Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις αναμένονται οι βάσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές» αναφέρει ο κ. Χατζητέγας. Κανένα μάθημα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποβεί μοιραίο για μεγάλο ποσοστό υποψηφίων, επομένως αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις με μικρές αυξομειώσεις. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 1ου Επιστημονικού Πεδίου είναι οι ελάχιστες θέσεις που διαθέτει σε αναλογία με την υψηλή ζήτηση. Πέρσι, 13.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός, εξαιτίας της ελλιπούς διαθεσιμότητας θέσεων και σχολών.

2ο πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Καθολική πτώση στο σύνολο των σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται φέτος, μιας και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης θα οδηγήσουν σε βαθμολογική σφαγή. Η πτώση εκτιμάται μεγάλη και οριζόντια καλύπτοντας από τις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές μέχρι τμήματα με μεσαίες βαθμολογίες. Το «ατού» του εν λόγω πεδίου, βέβαια, είναι ότι σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων του θα εισαχθεί σε μία σχολή, καθώς η ζήτηση είναι ανάλογη της προσφοράς θέσεων. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι οι υποψήφιοι ίσως δυσκολευτούν να εισαχθούν στη σχολή που πραγματικά θέλουν.

3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας

Καλή προετοιμασία και κριτικό πνεύμα απαιτούσαν τα θέματα στη Βιολογία Κατεύθυνσης, τα οποία κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα θέματα χαρακτηρίστηκαν απλά και κατανοητά, με τους καλά προετοιμασμένους μαθητές να ανταποκρίνονται με ευκολία, μεγαλύτερη από ότι πέρυσι.

«Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται φέτος μεγάλος ο ανταγωνισμός για μία θέση» σημειώνει ο κ. Χατζητέγας. Το μάθημα της Βιολογίας δεν αιφνιδίασε και όπως όλα δείχνουν η πορεία των βάσεων θα κριθεί από τις επιδόσεις των μαθητών που αποτελούν έναν κομβικό παράγοντα στο συγκεκριμένο πεδίο. Το πλεονέκτημα που οδήγησε πέρσι στην άνοδο των βάσεων είναι ότι το νέο σύστημα δεν περιλαμβάνει πλέον – για όσους προορίζονται για ιατρικές σχολές – την εξέταση των Μαθηματικών Κατεύθυνσης. Πέρυσι, το 3ο πεδίο σημείωσε μεγάλη άνοδο στις βάσεις, με την Ιατρική Αθηνών να ξεπερνάει το κατώφλι των 19.000 μορίων.

Συνεχής ροή για τα θέματα των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2017

4ο πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης

Άνοδος αναμένεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος. Αν και ένα από τα μαθήματα που θα κρίνουν την πορεία των βάσεων θα δοθεί τη Δευτέρα (Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας), η ανατροπή φέτος έρχεται από την αυξημένη ζήτηση. Η απόφαση να απομονωθούν τα Παιδαγωγικά από τις υπόλοιπες σχολές ανθρωπιστικών σπουδών στην πρώτη της εφαρμογή πέρσι οδήγησε στην κατάρρευση των βάσεων σε αυτές τις σχολές και σε μειωμένο ενδιαφέρον. Το πέμπτο μάθημα που ξεκλειδώνει το πεδίο τρόμαξε πέρσι τους υποψηφίους, ενώ οδήγησε σε χαμηλές επιδόσεις.

Ως αποτέλεσμα, το 1/3 των Παιδαγωγικών σχολών έπεσε κάτω από τη βάση το 2016. Αυτό όμως λειτούργησε ενθαρρυντικά φέτος για τους υποψηφίους, οι οποίοι είδαν μία ευκαιρία για εισαγωγή σε χαμηλόβαθμες σχολές. Η υψηλή ζήτηση βέβαια δεν ανεβάζει τον ανταγωνισμό και μοιραία και τις βάσεις, ανατρέποντας έστω και πρόσκαιρα την απαξίωση των Παιδαγωγικών, που πέρσι είδαν τις βάσεις τους να καταποντίζονται.

5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής

Για καταβαράθρωση ολκής κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις για φέτος. Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά χαμηλά, σε ένα επιστημονικό πεδίο που οι υποψήφιοί του δεν σημειώνουν διαχρονικά υψηλές επιδόσεις. «Πέρυσι, το 77% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από τη βάση. Φέτος, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 90%» αναφέρει ο κ. Χατζητέγας. Αυτό μοιραία θα σπρώξει προς τα κάτω τις βάσεις, ειδικότερα σε σχολές οικονομίας και διοίκησης, καθώς και το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας ίσως δυσκολέψει σε σχέση με πέρσι τους υποψηφίους. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους εκπαιδευτικούς, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έπεσαν τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων χρόνων.

Σχετικές ειδήσεις