ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλαδικές: Ξεχάστε όσα ξέρετε, έτσι θα μπαίνετε στο πανεπιστήμιο

Πανελλαδικές: Ξεχάστε όσα ξέρετε, έτσι θα μπαίνετε στο πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες εξετάσεις - Πανελλαδικές: Ριζικές αλλαγές ως προς τον τρόπο της εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή (21/01/2018) στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα τεθούν σε ισχύ σε δύο χρόνια από τώρα και θα εστιάζονται σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που θα αφορά τη Γ' Λυκείου, αλλά και στον τρόπο εισδοχής των σπουδαστών στις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας.

Ενδεικτικά, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «τον Ιούνιο του 2020 θα είναι διαφορετικός ο τρόπος εισαγωγής. Κυρίαρχη λογική θα είναι ότι η πρόσβαση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου, σε ένα σχολείο όπου θα υπάρχει μια εντελώς νέα Γ΄ Λυκείου. Σήμερα, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχουμε ένα Λύκειο χωρίς την τελευταία τάξη...».

Έρχεται ο θεσμός της «ελεύθερης πρόσβασης» στο πανεπιστήμιο

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει βαθμιαία κατάργηση του κλειστού αριθμού των εισακτέων σε διάφορα Τμήματα, εκτός από τα Τμήματα Ιατρικής, τα Πολυτεχνικά και τα Νομικά, και άρα, μαζί και με τη δημιουργία νέων Τμημάτων, θα οδηγηθούμε σε αυτό που για πολλά χρόνια αποκαλούσαμε ελεύθερη πρόσβαση».

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «ελεύθερη πρόσβαση δεν σημαίνει χαλαρές σπουδές. Αντιθέτως, σημαίνει εξαιρετικά σοβαρές και απαιτητικές σπουδές στο Λύκειο, ώστε ο καθένας να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος να σπουδάσει αυτό που θέλει και όχι το πεδίο όπου τον "πετάει" ένα απαράδεκτο σύστημα εισαγωγής».

Κατά τα λοιπά, ο Κώστας Γαβρόγλου περιέγραψε το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών και τις προϋποθέσεις που τίθενται. Ο υπουργός απάντησε σε όσους επέκριναν τις πρόσφατες αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές, μιλά για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και χαρακτήρισε ανώριμη τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που, όπως λέει, δηλώνει σε κάθε δημόσια ομιλία του ότι, μόλις γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει όλους τους νόμους που ψήφισαν οι κ.κ. Μπαλτάς, Φίλης και Γαβρόγλου.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Πηγή φωτό: Eurokinissi

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα θέματα από το ρεπορτάζ Παιδείας του Newsbomb.gr