ΠΑΙΔΕΙΑ

Σπουδές μετά το Λύκειο: Οι κορυφαίες επιλογές που αξίζουν την προσοχή σας!

Σπουδές μετά το Λύκειο: Οι κορυφαίες επιλογές που αξίζουν την προσοχή σας!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επιλογή των κατάλληλων σπουδών αποτελεί μια σημαντική απόφαση για τη ζωή του κάθε νέου, πόσω μάλλον εν έτει 2018.

Με τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να αλλάζουν συνεχώς και την οικονομική κρίση που πλήττει εδώ και αρκετά χρόνια την χώρα μας να έχει επηρεάσει πολλούς εργασιακούς τομείς, είναι σημαντικό για τους νέους να εξετάζουν κάθε παράμετρο, προτού καταλήξουν στην απόφασή τους.

Ποιοι είναι, ωστόσο, οι παράγοντες τους οποίους αξίζει να προσέξουν οι νέοι σήμερα προκειμένου να γνωρίζουν ότι θα κάνουν τη σωστή για εκείνους επιλογή; Υπάρχουν, άραγε, συγκεκριμένα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν ούτως ώστε να πάρουν πιο εύκολα την απόφασή τους; Αλήθεια, ποια είναι τα απαιτούμενα skills που αξίζει να έχει ο εργαζόμενος του «αύριο» και ποιες είναι οι ειδικότητες με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Οι επιλογές όσον αφορά στις σπουδές μετά το Λύκειο είναι αναμφίβολα πολλές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σίγουρο είναι πως τόσο οι νέοι που ετοιμάζονται να κάνουν έναν νέο ξεκίνημα στη ζωή τους όσο και οι γονείς τους, αξίζει να εστιάσουν στα παρακάτω σημεία τα οποία θα τους βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού οργανισμού.

Η διασύνδεση με την αγορά εργασίας και το networking

Οι δεξιότητες, οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε νέου πρέπει σίγουρα να λαμβάνονται πάντα υπόψη προτού καταλήξει στην επιλογή των σπουδών του. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό για εκείνον είναι το να γνωρίζει ότι η σχολή στην οποία θα φοιτήσει θα μπορέσει να τον βοηθήσει να εξελιχθεί σε επαγγελματικό επίπεδο και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή διασύνδεση της σχολής με την αγορά εργασίας και φυσικά, το πολύτιμο networking.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν μεγάλη σημασία, ειδικότερα στην Ελλάδα του σήμερα όπου τα ποσοστά ανεργίας των νέων βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ένα Γραφείο Σταδιοδρομίας, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει «γέφυρα» ανάμεσα στους σπουδαστές και την αγορά εργασίας, βοηθώντας τους νέους να αναζητήσουν την εργασία των ονείρων τους και τις μεγάλες εταιρείες και τους οργανισμούς να ανακαλύψουν εύκολα τα στελέχη τους.

Στην Ελλάδα, το πρώτο Οργανωμένο Interactive Γραφείο Σταδιοδρομίας - και δη το πρώτο ηλεκτρονικό- που λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών δημιουργήθηκε από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως μόνο την περασμένη χρονιά, περισσότερες από 500 εταιρίες συμμετείχαν στα Career Days που διοργάνωσε για τους σπουδαστές του -και από τα πέντε παραρτήματα που διαθέτει ανά την Ελλάδα, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κρήτη- καθώς και ότι στα Education Leaders Awards που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, κατάφερε να κερδίσει το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας».

Οι υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις

ARC 0401

Οι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν έναν ακόμη λόγο που μπορεί να επηρεάσει κάθε νέο ο οποίος καλείται να επιλέξει τη σχολή στην οποία θα σπουδάσει. Οι φοιτητές περνούν πολύ χρόνο μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία φοιτούν για αυτό και είναι σημαντικό να τους προσφέρονται όλες οι απαιτούμενες υποδομές. Το σίγουρο είναι πως σπουδάζοντας σε έναν Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονα κτίρια ευρωπαϊκών προδιαγραφών και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, ένας νέος θα αποκτήσει περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόσο όσον αφορά στην ολοκλήρωση των σπουδών του όσο στη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Και στην κατηγορία αυτή των «Education Leaders Awards» το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει αποσπάσει Χρυσό Βραβείο!

Οι συνεργασίες με κορυφαίους επαγγελματίες

 1177037

Και από το άκρως σημαντικό networking και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, περνάμε στις πολύτιμες συνεργασίες με κορυφαίους επαγγελματίες. Οι πιο σημαντικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί δίνουν μεγάλη έμφαση στο κομμάτι αυτό καθώς μέσα από την επαφή με σπουδαίους επαγγελματίες, οι φοιτητές διευρύνουν τους ορίζοντές τους και παράλληλα, μαθαίνουν από «πρώτο χέρι» τα «μυστικά» του χώρου στον οποίο θέλουν να διαπρέψουν.

Οι αποκλειστικές συνεργασίες με κορυφαίους στον χώρο τους, επαγγελματίες αποτελούν ουσιαστικά εγγύηση του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων σπουδών από έναν εκπαιδευτικό οργανισμό, γεγονός που σίγουρα ισχύει για το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Τι ακριβώς κάνει; Μέσα από ένα «δίκτυο» επώνυμων συνεργατών, δίνει στους σπουδαστές του τη δυνατότητα να μάθουν, έχοντας δίπλα τους ανθρώπους που έχουν διακριθεί για το ταλέντο και το μεράκι τους. Από τον Σωτήρη Κοντιζά, τον Πάνο Ιωαννίδη, τον Λευτέρη Λαζάρου, τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, τον Διονύση Αλέρτα και τον Χρήστο Βέργαδο στον τομέα της Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής, στους Σάκη Τσιώλη, Σούλη Μαρκόπουλο, Αργύρη Πεδουλάκη και Άγγελο Αναστασιάδη στην Προπονητική και από τους Νίκο Χατζηνικολάου, Σία Κοσιώνη, Αντώνη Σρόιτερ και Δημήτρη Χατζηγεωργίου στη Δημοσιογραφία, οι συνεργασίες είναι πολλές και κορυφαίες. Αλλά και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της Μόδας & της Ομορφιάς ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις καταξιωμένων επαγγελματιών όπως ο Παντελής Τουτουντζής, η Έλενα Ψωμά και ο Βρεττός Βρετάκος.

Οι σημαντικές hands-on εμπειρίες

 MG 6458

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι των hands-on εμπειριών. Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να εξετάσει κάποιος προτού επιλέξει τον κατάλληλο για εκείνον εκπαιδευτικό οργανισμό αφορά στο αν του δίνει την ευκαιρία να βρεθεί σε πραγματικές συνθήκες εργασίας… πριν ακόμη βγει στην αγορά εργασίας!

Οι συνεργασίες με επαγγελματίες από κάθε χώρο και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας είναι δύο από τα βασικά οφέλη που ένας φοιτητής μπορεί να αποκομίσει μέσα από τις hands-on εμπειρίες, όπως εκείνες που προσφέρει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Για παράδειγμα, με τον θεσμό των 360° Culinary Sessions οι σπουδαστές της μεγαλύτερης σχολής Γαστρονομίας και Τουρισμού στην Ελλάδα εκπαιδεύονται στο εργασιακό περιβάλλον καταξιωμένων ambassadors. Αξίζει απλώς να σημειώσουμε πως φέτος, ο κύκλος των 360° Culinary Sessions ξεκίνησε με την ξενάγηση και την επιλογή της καλής πρώτης ύλης στην Ψαραγορά δίπλα στον mentor chef Λευτέρη Λάζαρου και συνεχίστηκε στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Varoulko Seaside, στο οποίο κορυφαίοι επαγγελματίες του βραβευμένου εστιατορίου μύησαν τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στα μυστικά του φιλεταρίσματος.

Η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλές κορυφαίες ειδικότητες

Φυσικά, μια ακόμη βασική παράμετρος για την επιλογή της κατάλληλης σχολής για έναν νέο που μόλις ολοκλήρωσε το Λύκειο αφορά στους τομείς των σπουδών και στις ειδικότητες που εκείνη προσφέρει μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών και συνεργασίες με κορυφαίους στον χώρο τους επαγγελματίες. Είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει ο νέος ανάμεσα σε σύγχρονους τομείς και εξειδικευμένες ειδικότητες που μπορούν να καλύψουν τα δικά του «θέλω» και παράλληλα, να του εγγυηθούν πως θα έχει καλές προοπτικές απασχόλησης.

Ποια είναι, όμως, τα επαγγέλματα εκείνα που έχουν μεγάλη ζήτηση σήμερα και όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν δημοφιλή και αύριο; Οι τομείς της Υγείας, της Αισθητικής, του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Διοίκησης, των Παιδαγωγικών, των ΜΜΕ, των Οπτικοακουστικών Τεχνών, των Τεχνικών Επαγγελμάτων, της Μουσικής Τεχνολογίας, της Μόδας και της Ομορφιάς, των Εφαρμοσμένων Τεχνών και των Νέων Τεχνολογιών, κ.ά., φαίνεται πως έχουν σημαντικές προοπτικές εξέλιξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σπουδές που φέρνουν το αύριο στο σήμερα

Όποια ειδικότητα και όποιον τομέα και αν επιλέξει ο κάθε φοιτητής, είναι σημαντικό να γνωρίζει πως η επιλογή σπουδών είναι μια σημαντική διαδικασία η οποία για να στεφθεί με επιτυχία, πρέπει να περιλαμβάνει την εξέταση πολλών και ξεχωριστών παραγόντων. Από τις επιθυμίες του ίδιου του νέου μέχρι την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Ο τελευταίος αυτός παράγοντας αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το σίγουρο είναι πως με 16 υπερσύγχρονα κτίρια σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Λάρισα, 342 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, 13.332 ενεργούς φοιτητές, 12 τομείς σπουδών και συνολικά 107 σύγχρονες ειδικότητες, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει βραβευθεί από τη Ε.Ε. ως 1 από τα 7 καλύτερα Εκπαιδευτήρια της Ευρώπης, καταδεικνύοντας έτσι τον ηγετικό του χαρακτήρα ως o μεγαλύτερος πάροχος μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα στοιχεία που φέρνουν το αύριο στο σήμερα και κάνουν τη διαφορά, όπως «υπογράφει» και το νέο σλόγκαν της φετινής διαφημιστικής καμπάνιας.