ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2019: Πώς μπορείτε να δείτε τα γραπτά σας – Τι πρέπει να προσέξετε με το μηχανογραφικό

Πανελλήνιες 2019: Πώς μπορείτε να δείτε τα γραπτά σας – Τι πρέπει να προσέξετε με το μηχανογραφικό
EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2019 | Στο «κόκκινο» φτάνει η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των γονέων τους, όσο πλησιάζει η μέρα που θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2019. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δώσουν στη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους δελτίου, καθώς φέτος έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα και σε νέα τμήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο έως την Δευτέρα 15 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους είτε από το σχολείο που έδωσαν εξετάσεις, είτε από την ιστοσελίδα του υπουργείου.

Όσοι κάνουν από την επόμενη εβδομάδα το μηχανογραφικό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πορεία των βάσεων επηρεάζεται από τις προτιμήσεις των υποψηφίων – παράγοντας που παραμένει άγνωστος. Επίσης, φέτος υπάρχουν πολλά νέα τμήματα στο μηχανογραφικό, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις, καθώς δεν γνωρίζουμε εάν οι υποψήφιοι θα τα προτιμήσουν ή θα φοβηθούν να τα «σημειώσουν» στο μηχανογραφικό τους.

Τις επόμενες μέρες, και αφού πρώτα δοθούν στο υπουργείο και τα στατικά των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων στις εξετάσεις, θα μπορούν να γίνουν ασφαλέστερες προβλέψεις για το πην πορεία των φετινών βάσεων στα πανεπιστημιακά τμήματα.

Πώς μπορείτε να δείτε τα γραπτά σας

Όσοι πιστεύουν ότι αδικήθηκαν στη βαθμολογία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα γραπτά τους. Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να καταθέσουν σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν.

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή e-παράβολο, στην κατηγορία «Επίδειξη γραπτών δοκιμίων Πανελλαδικών Εξετάσεων» με κωδικό «1390» (ποσού 80 ευρώ) για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών γραπτών δοκιμίων. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών δοκιμίων τους με επίδειξη σε φωτοτυπία, ενώ δεν προβλέπεται η χορήγηση αντιγράφων. Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων θα γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου στη Διεύθυνση όπου υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα ε το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών.

Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του γραπτού δοκιμιού του και να κρατήσει, εφόσον το επιθυμεί, σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις του. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απαγορεύεται η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού (φωτογραφία με κινητό, βιντεοσκόπηση κ.ά.), καθώς και η παραλαβή από τον υποψήφιο της φωτοτυπίας του γραπτού δοκιμίου ή μέρους του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίδειξης είναι παρών ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης ΔΕ ή του Γραφείου ΔΕ ή ΕΕ, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση της όλης διαδικασίας. Εφ΄ όσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να γίνεται ταυτόχρονη επίδειξη γραπτών δοκιμίων σε περισσότερους του ενός υποψηφίους, παρουσία του ίδιου αρμόδιου υπαλλήλου.

Μετά τη λήξη της επίδειξης, ο υποψήφιος υπογράφει στην αίτηση που έχει υποβάλει ότι έλαβε γνώση του γραπτού του τη συγκεκριμένη ημερομηνία και του επιστρέφεται η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και το κινητό του τηλέφωνο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επίδειξης των φωτοτυπιών των γραπτών δοκιμίων συντάσσεται πρακτικό και καταστρέφονται οι φωτοτυπίες των γραπτών δοκιμίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τα μυστικά στο Μηχανογραφικό για σωστή επιλογή σχολών

Έως τις 15 Ιουνίου μπορούν οι υποψήφιοι φοιτητές να υποβάλλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία και θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στη διαδικασία συμπλήρωσης τους.

Τα βασικότερα σημεία που καλούνται να προσέξουν είναι:

  • Ο αριθμός που παραθέτουν δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας τους, που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά τους είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή τους σε κάθε τμήμα. Συνεπώς, η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία τους.
  • Ένας μαθητής, μπορεί εάν το επιιθυμεί να δηλώσει ακόμα και όλα τα τμήματα από πεδίο ή τα πεδία που έχει πρόσβαση. Έτσι, ειδικά φέτος και ανεξαρτήτως βαθμολογίας, δεν υπάρχει λόγος για στενές και περιοριστικές επιλογές.
  • Οι μαθητές δεν πρέπει να παρασύρονται από ενδεχόμενη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώθηκε σε προηγούμενες εξετάσεις. Το ότι έχουν συγκεντρώσει πολλά μόρια, δεν είναι λόγος για να δηλώσουν μόνο 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό. Το ίδιο ισχύει αν συγκέντρωσαν λίγα μόρια. Πρέπει να διασφαλίσουν πως είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχουν δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.
  • Δεν πρέπει να αλλάζουν τις επιλογές τους επειδή είχαν καλύτερη επίδοση απ' ότι περίμεναν. Το γεγονός πως πολλοί υποψήφιοι αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους -δίχως πράγματι να τα θέλουν μόνο και μόνο για να μην «χαραμίσουν» τα μόριά τους- αποτελεί ένα από τα κλασικά λάθη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Υπενθυμίζεται ότι, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, μπορούν να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Δευτέρα 15-7-2019. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Τονίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική, και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό

  • Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί, δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Πού χρειάζεται προσοχή

  • Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα λύκειά τους.
  • Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
  • Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 21 Ιουνίου με 15 Ιουλίου 2019.

    Αυτές είναι οι σχολές ανά επιστημονικό πεδίο

    Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τα επιστημονικά πεδία με τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ, όπως θα αποτυπωθούν στο νέο μηχανογραφικό, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

    Η κατανομή των σχολών σε 4 επιστημονικά πεδία (φετινοί απόφοιτοι Λυκείου-υποψήφιοι)

    Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας εκτίναξε φέτος τον αριθμό των εισακτέων στους 78.335, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με πέρσι, με όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων να εισάγονται από τον Σεπτέμβρη του 2019 για πρώτη φορά αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, μιας και τα ΤΕΙ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

    Η κατανομή των σχολών σε 5 επιστημονικά πεδία (κατηγορία 10%-παλαιοί απόφοιτοι)

    Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή

Με πληροφορίες από το «ΕΘΝΟΣ»

Διαβάστε επίσης:

Αγωνία για τον Νίκο Κοκλώνη: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Οργή στις ΗΠΑ για Ερντογάν: Δεν τον έχουμε ανάγκη – Έχουμε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ

Σχετικές ειδήσεις