ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός: Ποια Νέα Υόρκη; Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» απειλεί να... καταπιεί τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ

Σεισμός: Ποια Νέα Υόρκη; Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» απειλεί να... καταπιεί τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ

Η Νέα Υόρκη ήρθε στα φώτα της... σεισμικής δημοσιότητας ωστόσο το πρόβλημα είναι στα δυτικά της χώρας

Η Νέα Υόρκη δέχτηκε ισχυρό σεισμικό... πλήγμα με 4,8 Ρίχτερ. Και αν το μέγεθος δεν δείχνει κάτι τρομερό, αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοιος σεισμός έγινε πριν από 140 χρόνια!

Ωστόσο, η Ανατολική Ακτή δεν είναι αυτή που απειλεί τις ΗΠΑ, αλλά η Δυτική. Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα διασχίζει την μισή ήπειρο και ανήκει στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς».

Το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» είναι μια ζώνη σε σχήμα πέταλου, μήκους 40.000 χλμ., η οποία σχηματίζεται από τις ακτές της αμερικανικής ηπείρου και τις ακτές της Ασίας, που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Το πέταλο αυτό συνδέεται με μία σχεδόν συνεχή σειρά από ωκεάνιες τάφρους, ηφαιστειακά τόξα, ηφαιστειακές ζώνες και λιθοσφαιρικές πλάκες.

Περιλαμβάνει, δε, 452 ηφαίστεια και φιλοξενεί πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων στον κόσμο.

Στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» σημειώνονται περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως, αλλά και το 80% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός των 8,8 Ρίχτερ, τον Φεβρουάριο του 2009 στη Χιλή, είναι ένας από τους σεισμούς που έδωσε αυτή η ζώνη…

daxtilidi fwtias

Οι σεισμολόγοι προβληματίζονται πάντως έντονα από το γεγονός ότι Καλιφόρνια και Αλάσκα «κάθονται» πάνω στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»: το πιο ενεργό τόξο στον κόσμο με ηφαίστεια και υποθαλάσσια ρήγματα που περιβάλλει τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Εκτείνεται από τη Νέα Ζηλανδία, σε όλη την ανατολική ακτή της Ασίας, στον Καναδά και τις ΗΠΑ φθάνοντας μέχρι το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην Καλιφόρνια, πολιτεία που δέχεται συχνά την «επίσκεψη» του Εγκέλαδου, βρίσκεται και το περίφημο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, όπου συναντώνται δύο τεράστιες τεκτονικές πλάκες.

Οι σεισμολόγοι εκφράζουν έτσι φόβους ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό σεισμό με ανυπολόγιστες ζημιές στη νοτιοδυτική πλευρά των ΗΠΑ.