Σεισμός ΤΩΡΑ: Ανησυχία για τα 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Σκύρο

Σεισμός ΤΩΡΑ: Ανησυχία για τα 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Σκύρο

Σεισμός Τώρα: Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου Αθηνών ,που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/10), στη 01:49, σε υποθαλάσσια περιοχή των Βόρειων Σποράδων, μεταξύ Σκύρου και Αλοννήσου.

Πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι των Σποράδων, αλλά και της Αθήνας, καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Ο σεισμός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Καθησυχαστικός, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Σκύρου Μιχάλης Χατζηγιαννάκης για τη σεισμική δόνηση, «δεν έχουν καταγραφεί και δεν αναμένεται να καταγραφούν προβλήματα από τον σεισμό», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Περιγράφοντας τη στιγμή της ισχυρής δόνησης είπε ότι «ταρακουνηθήκαμε αλλά ο σεισμός κράτησε λίγα δευτερόλεπτα».

Συνεχείς δονήσεις

Μετά από την πρώτη ισχυρή δόνηση στην περιοχή έχουν καταγραφεί κι άλλες μικρότερου μεγέθους δονήσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι τρεις διαδοχικές δονήσεις που ακολούθησαν μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ είναι δηλωτικές της εκτόνωσης του φαινομένου.

To Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ.

623578.regional

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας (USGS) κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 5,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 6χλμ.

seismosusgs

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 135χλμ. βόρεια της Αθήνας, 93χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας και 35χλμ. βορειοδυτικά της Λυναριάς Σκύρου.

623578.locali

Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, όσο και η αυτόματη λύση του EMSC, έδιναν το σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στη Λήμνο.

LIA.active

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στο Νεοχώρι Μαγνησίας.

NEO.active