ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο 2019: Στο Ίδρυμα η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης - Ξεκινά η μεγάλη πορεία

Πολυτεχνείο 2019: Στο Ίδρυμα η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης - Ξεκινά η μεγάλη πορεία

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - «Αστακός» η Αθήνα - Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του Μετρό

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ, με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινείται αυτή την ώρα προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 14:00 το μεσημέρι κι άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος που θα λάβει μέρος στις πορείες.

Νωρίτερα σήμερα, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη συνδικάτων επισκέφτηκαν τον χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης.

Πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας πέρασαν σήμερα το πρωί από το Πολυτεχνείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Δείτε εικόνες από το πλήθος κόσμου που απέτισε φόρο τιμής στους φοιτητές του '73:

Η συγκίνηση είναι έντονη, τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους.

«Κυριαρχούσε τότε το αίσθημα ότι έρχεται κάτι καλύτερο. Ότι έρχεται ελευθερία», αναφέρει η Μαρία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η φωνή του Πολυτεχνείου πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται», επεσήμανε η Γεωργία.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί - Κλειστό το Μετρό

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Κλειστοί είναι σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15:00 έκλεισε ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» ενώ στις 16:30 θα κλείσουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», πραγματοποιούνται τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, έως και την Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

«Αστακός» η Αθήνα

Τα μέτρα της Αστυνομίας είναι ήδη δρακόντεια σε όλο το κέντρο της Αθήνας ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και τα Αστυνομικά τμήματα όλης της Αττικής υπό το φόβο επίθεσης.

Το μεγαλύτερο βάρος ωστόσο έχει πέσει στο κέντρο της πρωτεύουσας με την κρατική μηχανή να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση σοβαρών επεισοδίων. Πάνω από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ στόχος της Αστυνομίας είναι να προλάβει και να απομονώσει τους μπαχαλάκηδες πριν αναλάβουν δράση.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

«Αίαντες»-αύρες ρίψης νερού, 24ωρη αστυνομική περιφρούρηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αστυνομικοί κλοιοί γύρω από κυβερνητικά κτήρια, 17 κλούβες περιμετρικά της αμερικανικής πρεσβείας, παρακολούθηση… βενζινάδικων και απόσυρση κάδων απορριμμάτων. Όλα τα παραπάνω, περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, μετά και τη δεύτερη σύσκεψη επικεφαλής αξιωματικών στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε περισσότερα για το σχέδιο της Αστυνομίας ΕΔΩ

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Τα δικά του πολιτικά μηνύματα έστειλε ο πολιτικός κόσμος για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου:

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου η φετινή επέτειος

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η φετινή επέτειος θα είναι «αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου».

Συγκεκριμένα, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook έγραψε: «Σαράντα έξι χρόνια μετά, θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν. Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους!».

Συμπλήρωσε ότι:

«Αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά!».

Τσίπρας: «Θα είμαστε εκεί για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα δώσει «παρών» στη μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: «46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε, την έφοδο των παιδιών του Νοέμβρη στον ουρανό και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Αλλά και όλες και όλους εκείνους που είπαν το μεγάλο “Όχι” στην αμερικανοκίνητη χούντα, όταν αυτό το “Όχι” κόστιζε διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες».

Ενώ συμπληρώνει: «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί. Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».

Εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Με τις καθιερωμένες πορείες κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς γίνονται καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους φορέων, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και απλούς πολίτες. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσουν οι πορείες προς το αμερικανικό προξενείο επί της οδού Τσιμσική.

Δείτε εικόνες από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη:

Δύο είναι μέχρι στιγμής οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις: η πρώτη στις 5 το απόγευμα, για την οποία απηύθυναν κάλεσμα ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (Σ.Φ.Ε.Α.), το ΠΑΜΕ, όπως επίσης φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Μισή ώρα αργότερα είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση στην οποία καλούν φοιτητικοί σύλλογοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κινήσεις κατά του ρατσισμού και φασισμού, συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένο θα είναι από νωρίς το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων. Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας από τις 14:30 σταδιακά, κι ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους, ενώ αστυνομικοί φραγμοί θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία της πόλης. Στο πλαίσιο των μέτρων έχουν επιστρατευτεί και δύο εισαγγελείς πλημμελειοδικών που θα επιβλέπουν τα αστυνομικά μέτρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνη: Νεκρές η 17χρονη και η μητέρα της - Το αυτοκίνητό τους εντοπίστηκε σε χαράδρα

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη

Σχετικές ειδήσεις