ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Πέτσας: Φέτος δεν σουβλίζουμε αρνί - Σενάρια για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού

Κορονοϊός - Πέτσας: Φέτος δεν σουβλίζουμε αρνί - Σενάρια για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ό,τι αφορά στο Πάσχα, επεσήμανε και πάλι ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικό.

Θα εξεταστεί σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο το ενδεχόμενο να τελεστούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι Θείες Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν θα μετακινηθούν οι πολίτες στην επαρχία κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν σκληρά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι φέτος δεν θα ψήσουμε αρνί, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή η τήρηση αυτής της απαγόρευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1, τις ουρές που παρατηρούνται έξω από τις τράπεζες και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία, κάλεσε όσους μπορούν και ειδικά τους ανθρώπους άνω των 70 ετών να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, ενώ όπως είπε εξετάζεται η μείωση των προμηθειών από τις τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο κ. Πέτσας, ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις καθώς παρατηρείται κατάχρηση τόσο στον ημερήσιο αριθμό των μετακινήσεων, όσο και στο χρόνο αυτών.

Επίσης εξετάζεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, να ισχύσει και για άλλες περιοχές σε άλλες πόλεις, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.

Τέλος και σχολιάζοντας την κριτική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού για να κατατεθεί το 50% των μισθών βουλευτών και υπουργών σε ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αποτελεί λαϊκισμό, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεκφεύγει για να καλύψει τα εσωτερικά του προβλήματα. Επίσης κάλεσε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα να πάρουν επίσημα θέση στην πρόταση του Πρωθυπουργού και να πουν τι θα κάνουν.

Νέα σενάρια για πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας

Νέες απαγορεύσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την κυβέρνηση την ώρα που στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Με ορίζοντα τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα, η κυβέρνηση εξετάζει και επανεξετάζει πολιτικές, πάντα στη λογική των περαιτέρω περιορισμών, παρά τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όρια του.

Δεδομένο είναι λοιπόν ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να δοκιμάζεται με αποτέλεσμα όλοι ν’ απεύχονται μια έκρηξη των κρουσμάτων και δη των σοβαρών περιστατικών τις επόμενες ημέρες. Οι ουρές στις τράπεζες, ο συνωστισμός στις λαϊκές αγορές και η κατάχρηση που παρατηρείται από μερίδα πολιτών ως προς τις άδειες μετακινήσεων έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και το σύνθημα είναι ένα: να μην πάει στράφι η προσπάθεια που έχει γίνει ως τώρα.

Παράλληλα νέες απαγορεύσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Τρίτη πως τέθηκε σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας στην Καστοριά. Παράλληλα ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε πέντε δήμους: Καστοριάς, Ορεστίδου, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνεντεύξεις του, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις ή/και αριθμητικό περιορισμό των καθημερινών μετακινήσεων για κάθε άτομο ξεχωριστά. Μολαταύτα, το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας φαίνεται ότι δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

«Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ανταποκρίνεται με τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, αλλά προσέθεταν ότι: «Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να μην τα λαμβάνουν υπόψη τους θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν τις εικόνες που παρατηρήθηκαν με τις ουρές στις τράπεζες τις δύο προηγούμενες μέρες, απαράδεκτες και ακατανόητες. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί περαιτέρω το χρονικό διάστημα καταβολής των συντάξεων, ενώ ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρχει καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στέλνει ένα μήνυμα στο 13033. Αυτό σημαίνει επίσης, πως θα καταργηθεί γραπτή βεβαίωση για έξοδο από το σπίτι στην οποία δεν μπορεί να φαίνεται ο χρόνος που έχει συνταχθεί το έντυπο, και άρα να υπολογιστεί ο χρόνος παραμονής εκτός σπιτιού.

Επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη -έχει προαναγγελθεί άλλωστε από κυβερνητικά στελέχη σε όλους τους τόνους- η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά το Πάσχα. Μένουν δηλαδή μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σήμερα αναμένεται η πρόταση της Ιεράς Συνόδου προς την κυβέρνηση και αν αυτή είναι να διεξαχθούν οι λειτουργίες εντός της Μεγάλης Εβδομάδας κεκλεισμένων των θυρών δεν αποκλείεται από την κυβέρνηση να πουν «ναι».

Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξουν πολίτες που θα πάνε στις εκκλησίες, ενώ, από την πλευρά του κράτους, είναι αδύνατο να βρίσκεται ένας αστυνομικός έξω από κάθε εκκλησία για ν’ απαγορεύσει την πρόσβαση των πιστών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Δεν πάει ο νους σας τι αγοράζουν όλοι αυτή την περίοδο (pics)

Σχετικές ειδήσεις