ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Γράφουν και σβήνουν στο Μαξίμου - Έτοιμο το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα

Κορονοϊός: Γράφουν και σβήνουν στο Μαξίμου - Έτοιμο το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα
AP PHOTOS

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν την επαναφορά της χώρας στην πολυαναμενόμενη κανονικότητα, βρίσκεται η χώρα μας, με τους λοιμωξιολόγους της εθνικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, να είναι σε επιφυλακή ούτως ώστε να έχουν έτοιμο μέσα στο Σαββατοκύριακο ένα χρονοδιάγραμμα με κατευθυντήριο άξονα το χρονικό διάστημα των δύο μηνών.

Η «πανδημία σβήνει» στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας χθες, ωστόσο οι παράμετροι που πρέπει να ελεγχθούν είναι πολλές και κρίσιμες, προκειμένου να μην καταλήξει σε ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα το σχέδιο της επιστροφής.

Σε αναβρασμό βρίσκονται λοιπόν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι καλούνται μέχρι αύριο το βράδυ να οριστικοποιήσουν κάθε δυσανάγνωστο σημείο του σχεδίου, έτσι ώστε εντός του Σαββατοκύριακου να αντιστοιχηθούν ημερομηνίες και αναγκαιότητες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το οριστικό σχέδιο θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μέσω διαγγέλματος με το οποίο θα ανακοινώσει την «σταδιακή άρση» των μέτρων, αλλά και το νέο καθεστώς ατομικής και συλλογικής λειτουργίας.

Σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, η άρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε κάθε νέο βήμα να προστίθεται στον οδικό χάρτη με απόσταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας ή δεκαπενθημέρου, ενώ το βάθος του σχεδίου φτάνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, τοποθετώντας παράλληλα την επανεκκίνηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος από τον Ιούνιο, για να μην χαθεί στο σύνολό της η φετινή τουριστική χρονιά, μετά και τη διεθνή αναγνώριση της εξαιρετικής επίδοσης της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της εν λόγω άρσης, θα έρθει στις 27 Απριλίου από τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, ενώ μετά την Πρωτομαγιά, δηλαδή στις 4 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Στην ίδια κατεύθυνση, στο πρώτο κύμα της ολικής επαναφοράς συγκαταλέγονται χώροι και λειτουργίες με μικρότερες πιθανότητες συνωστισμού, με τα πολυκαταστήματα και τους χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κτλ) να έρχονται με το δεύτερο κύμα μέτρων, δηλαδή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Μείζον ζήτημα, απότελει η επαναλειτουργία των σχολείων, γεγονός που «ταλανίζει» του ειδικούς, με τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων εντός του Ιουνίου να αποτελεί προσώρας την μόνη σταθερά, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά... με μάσκες

Η διασπορά του SARS-CoV-19 στον πληθυσμό και η επιδημία της νόσου COVID-19 φθίνει σιγά-σιγά στη χώρα μας, είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι μια τέτοια επιδημία είναι αδύνατον να σβήσει, όταν υπάρχουν «μικρές φωτιές», όπως τις ονόμασε, που σιγοκαίνε, δηλαδή εστίες σε τοπικές κοινότητες και μεταναστευτικές δομές και δεν πάρει κανείς έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Τα αισιόδοξα νέα που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Τσίοδρα, ενισχύουν τα σενάρια της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την απαραίτητη προσοχή φυσικά και την απαιτούμενη προσπάθεια όλων μας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο θέμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων είπε ότι χθες στην Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας «συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, τη φάση δηλαδή η οποία θα ακολουθήσει».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο σύστασης χρήσης της μάσκας σε κλειστούς χώρους σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της επανόδου μας στη μερική κανονικότητα, να γίνει αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και σε αυτό εντάσσεται και η χρήση μάσκας. Διότι παρά την αρχική σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μη ευρεία χρήση της μάσκας, τώρα εξετάζεται η χρήση της ως επιπρόσθετο μέτρο για την αποτροπή μεταφοράς του ιού από κάποιον ο οποίος είναι ασυμπτωματικός σε έναν άλλο άνθρωπο σε έναν κλειστό χώρο.

«Να μη δώσουμε καμία ευκαιρία σε αυτό τον ιό να μεταδοθεί», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του ακριβώς αντίθετου αποτελέσματος από το επιδιωκόμενο. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μίας μάσκας, η ψευδαίσθηση της ασφάλειας ενός μέτρου το οποίο αφορά και μόνο την απόσταση, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, δεν σε βοηθά», είπε ο κ. Τσιόδρας και επικαλέστηκε τις οδηγίες του ECDC σύμφωνα για την ορθή χρήση της μάσκας.

«Γιατί η επαφή με το πρόσωπο είναι κύριο μήνυμα, το οποίο μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αλλάξει όταν χρησιμοποιεί κανείς μία υφασμάτινη μάσκα με λάθος τρόπο. Άρα θέλει πάρα πολλή προσοχή», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Εκτός από τη γενικευμένη χρήση μασκών στους κλειστούς χώρους, ο κ. Τσιόδρας προανήγγειλε ακόμη ειδική εκπαίδευση και οδηγίες το αμέσως επόμενο διάστημα για την κατανόηση των νέων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, αφού από την ευλαβική τήρησή τους εξαρτάται ευθέως και η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος επιστροφής από την καραντίνα σε σύντομο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, «στους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις, είτε να πατάμε φρένο, είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων, εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα» επισήμανε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας για το «εύθραυστο» της εθνικής επιτυχίας απέναντι στον κορωνοϊό, σε περίπτωση που επικρατήσει χαλάρωση απέναντι στις προδιαγραφές υγιεινής κατά τη φάση της… εξόδου.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε χθες ότι η λήξη των περιοριστικών μέτρων στις 27 Απριλίου «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν (σ.σ. οι περιορισμοί) στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς», θέλοντας να προλάβει τυχόν καταστρατήγηση των κανόνων προστασίας. Μέτρα, άλλωστε, αντίστοιχα των ημερών του Πάσχα ως προς τις μετακινήσεις θα εφαρμοστούν και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, προς αποφυγή μαζικών αποδράσεων προς την επαρχία, αλλά και παραλιακών και δασικών ζωνών στα αστικά κέντρα.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: 122 οι νεκροί στην Ελλάδα - Πέθανε ασθενής 88 ετών στο ΑΧΕΠΑ

Κορονοϊός: Θ' ανοίξουν ή όχι τα σχολεία; Τα δύο «στρατόπεδα» μεταξύ των ειδικών και τι υποστηρίζουν

Κορονοϊός: Το προσχέδιο για άρση των μέτρων – Πότε ανοίγουν μαγαζιά, καφετέριες,παραλίες, ξενοδοχεια


«Περιορισμοί για ένα διάστημα»

Οι παράλληλες τροχιές, στις οποίες θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα δεν περιορίζονται μόνο στην ημέρα της Πρωτομαγιάς, αφού «θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι περιορισμοί για ένα διάστημα. Το ζήτημα είναι πώς θα πάμε σταδιακά από ένα καθεστώς σημαντικής απαγόρευσης σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις σε ένα καθεστώς που δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό θέλει συγκροτημένο σχέδιο. Όλοι να πιστέψουν ότι βγαίνοντας από το σπίτι τους δεν κινδυνεύουν. Αυτό είναι το βασικό» υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η κλιμακωτή μετάβαση από την κατάσταση του αυτοπεριορισμού σε αυτήν την επαναφοράς θα περιλαμβάνει ενδιάμεσα την επανεκτίμηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών και «μετά θα προχωρούμε» σημείωσε ο κ. Πέτσας, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα υπερεθνικού ενδιαφέροντος, όπως οι αερομεταφορές, οι μέθοδοι και η ταχύτητα διάγνωσης του ιού στο εξής τόσο για πολίτες, όσο και επισκέπτες της χώρας. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν φτάσουμε στο άνοιγμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων και την υποδοχή τουριστών είτε από την ενδοχώρα είτε από το εξωτερικό», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 600 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν οι επιστήμονες μετά το «μάζεμα» των vouchers

Σχετικές ειδήσεις