ΕΛΛΑΔΑ

Μια διαφορετική Πρωτομαγιά: Πώς θα εορταστεί η ημέρα - Οι συγκεντρώσεις και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Μια διαφορετική Πρωτομαγιά: Πώς θα εορταστεί η ημέρα - Οι συγκεντρώσεις και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
INTIME NEWS

Η πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει η Πρωτομαγιά του 2020 να είναι διαφορετική.

Οι -λίγες- συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, θα πραγματοποιηθούν εν μέσω αυστηρών μέτρων προστασίας.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν όπως είναι αναμενόμενο και σήμερα, είναι αυστηροί.

Αναλυτικότερα, στη «μάχη της μαργαρίτας» όπως ονομάζεται, για την αποτροπή συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ρίξει 3.000 αστυνομικούς.

Το σχέδιο να προβλέπει 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής. Ηχογραφημένα μηνύματα θα μεταδίδονται από τα μεγάφωνα των περιπολικών ενώ δεν αποκλείεται να γίνει ξανά χρήση drones.

Για μία ακόμα φορά οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί στις Εθνικές Οδούς, στην Αττική Οδό και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι λεωφόροι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου και Πεντέλης. Στο μικροσκόπιο των Αρχών είναι αυτή τη φορά και οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και έχουν τεθεί κλοιό Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττός.

Υπενθυμίζεται ότι έχει διπλασιαστεί και πάλι το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη.

Αυστηρά και πάλι τα μέτρα της Αστυνομία, για την αποφυγή μετακινήσως εκτός περιφερειών.ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πονοκέφαλος» οι διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις που θέλουν να κάνουν τα συνδικάτα ανήμερα της Πρωτομαγιάς προβληματίζουν ιδιαίτερα την Αστυνομία.

Το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στις 10.00 στην πλατεία Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζουν πως δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα πρότειναν η Πρωτομαγιά ως θεσμοθετημένη αργία, να μεταφερθεί για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων, δηλαδή στις 9 Μαΐου.

Σε συγκέντρωση στις 11:00 στο Σύνταγμα καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων το άδειασμα των προσφυγικών καμπ και τη μεταφορά των διαμενόντων σε ξενοδοχεία, ενώ σε προσυγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση στις 11:00 στο Σύνταγμα καλούν το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία.

Οι συγκεντρώσεις, θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και τη χρήση μασκών και γαντιών.

Το στολισμένο αλλά και άδειο Σύνταγμα.INTIME NEWS

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προχώρησαν στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας, καλώντας να πραγματοποιηθούν συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης. «Καλούμε τις οργανώσεις-μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών κ.λπ.), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, το ΕΚΑ εξέφρασε την αντίθεση στις αντεργατικές ρυθμίσεις με φόντο την πανδημία και ζήτησε ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως και την εκπόνηση ουσιαστικού σχεδίου στήριξης εργαζομένων και ανέργων. Η ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας και τα προβλήματα που έφερε στους εργαζομένους αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Σήμερα, κάποια από τα ΜΜΜ λειτουργούν κανονικά, ενώ κάποια παραμένουν ακινητοποιημένα για 24 ώρες.

Συγκεκριμένα, κανονικά λειτουργούν Μετρό (γραμμή 2&3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων τους.

Ωστόσο, ακινητοποιημένα είναι ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Οι εργαζόμενοι σε αυτά, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Παράλληλα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του προαστιακού, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Παράλληλα, σε 24ωρη απεργία προχωρά το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπως αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), ενώ τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου από τους επιστήμονες – Δοκιμάζονται πάνω από 130 θεραπείες

Σχετικές ειδήσεις