ΕΛΛΑΔΑ

Η αγανάκτηση Χαρδαλιά για τις πλατείες και οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις σχολεία και κλιματιστικά

Η αγανάκτηση Χαρδαλιά για τις πλατείες και οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις σχολεία και κλιματιστικά
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Στους μαθητές της Γ´Λυκείου που επιστρέφουν αύριο στα θρανία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε απόψε την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο ίδιος μίλησε για «αργό, αλλά προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας» και επανέλαβε ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού «είναι τα σταγονίδια μέσω της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος αλλά και η παραμονή του ιού πάνω στις επιφάνειες» από που μπορεί να ταξιδέψει με τη βοήθεια των χεριών μας, να φτάσει στο πρόσωπο και τελικά να μολύνει αρκετούς από εμάς.

«Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μας δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια, αλλά και να αυξήσουν την αντοχή του χρίζοντας αύριο πιο ασφαλείς κοινωνίες» ανέφερε, προσθέτοντας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σωστά για να μειωθούν οι φόβοι τους και το άγχος για τα μέτρα. «Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφυλάξεις. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς» τόνισε.

Όπως επανέλαβε «ευτυχώς τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες καθώς πλήττονται λιγότερο από τον ιό και η θνητότητα από τις ηλικίες έως 20 ετών είναι σχεδόν μηδενική».

Ο κύριος Χατζηγεωργίου κάλεσε και τους γονείς των παιδιών να μην πιστεύουν τα fake news που διαβάζουν στο διαδίκτυο, να αναγνωρίσουν άμεσα τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού στα παιδιά τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό ώστε αυτά να παραμείνουν στο σπίτι. Αν τα παιδιά ζουν με ηλικιωμένους ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα όπως είπε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από απόσταση. Επίσης κάλεσε τους γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους στους κανόνες υγιεινής για την τήρηση της απόστασης, το συχνό πλύσιμο των χεριών και όλων των άλλων κανόνων για να είναι ασφαλή στο σχολείο αλλά και να μην μεταδίδουν τον ιό.

«Να τους δείξουν την σωστή τεχνική για πλένουν τα χέρια τους η οποία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται πριν και μετά το φαγητό, μετά το βήχα ή το φτέρνισμα ή όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα ή τα χέρια είναι ορατά λερωμένα» , κατέληξε ο κος Χατζηγεωργίου προσθέτοντας ότι εάν κάπου δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλκοολικό διάλυμα η τζελ.

Η χρήση κλιματιστικών θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό με «φρέσκο» αέρα.

Αναφερόμενος στα κλιματιστικά τόνισε πως τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού «όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν ο αέρας θα πρέπει να διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατό φρέσκος αέρας και να μην γίνεται ανακύκλωση του». Αναφερόμενος στα οικιακά κλιματιστικά είπε να μην τα χρησιμοποιούμε αν αυτό δεν είναι απόλυτα απαραίτητο.

«Αν πρέπει απαραίτητα να τα χρησιμοποιήσουμε, να γίνεται χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο». Ο καθαρισμός τους όπως τόνισε θα πρέπει να γίνεται περισσότερο από μια φορά το χρόνο και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας.

«Τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι μας δεν είναι επικίνδυνα, ιδίως αν δεν είχαμε κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον» επισήμανε. Μιλώντας για τον συγχρωτισμό στις παραλίες, εξήγησε ότι «όσος περισσότερος κόσμος μαζεύεται σε μία παραλία τόσο περισσότερο αυξάνονται ο κίνδυνος, γι' αυτό θα πρέπει ακόμα και στην παραλία και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση μεταξύ μας».

Μόλις 0,05%, το ποσοστό όσων νόσησαν από κορονοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο ίδιος μιλώντας για την επιδημία του κορονοϊού και Ένοπλες Δυνάμεις είπε ότι από πολύ νωρίς «είχαν ληφθεί μέτρα που μπορεί κάποιοι τα χαρακτήρισαν αυστηρά, υπερβολικά, αλλά αυτά συνέβαλαν ώστε το ποσοστό των στρατιωτικών που πέρασαν ελαφρά τη νόσο ή νοσηλεύτηκαν να είναι μόλις 0,05%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό».

Αυτό όπως είπε δείχνει ότι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια των ανθρώπων που υπηρετούν σε αυτές ενώ ο κος Χατζηγεωργίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναβολή άσκησης, εξήγησε ότι επειδή αυτή την εβδομάδα έγινε η αρχή άρσης των μέτρων στην κοινωνία «θέλαμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και για λόγους καθαρά πρόληψης είπαμε να μη γίνει η συγκεκριμένη άσκηση».

Αναφερόμενος σε όσους διστάζουν να πάνε στο νοσοκομείο για άλλο ζήτημα υγείας, λόγω κορονοϊού, είπε: «Δεν θα θέλαμε οι άνθρωποι που έχουν πραγματικό πρόβλημα υγείας να στερηθούν υπηρεσίες του νοσοκομείου υπό τον φόβο ότι θα μολυνθούν από τον κορονοϊό. Να πούμε όταν έχεις πρόβλημα υγείας να πηγαίνεις στο νοσοκομείο και να μην περιμένεις άλλου είδους βοήθεια».

Ογδόντα επτά ασθενείς βγήκαν από τη Μ.Ε.Θ. Κανένας νέος θάνατος μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

O Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα 6 νέα κρούσματα, στη χώρα μας. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.716 εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 603 σχετίζονται με ταξίδι και 1.364 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 30 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταία 24ωρο δεν καταγράφηκε νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 151 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Ογδόντα επτά ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το εμβόλιο αργεί. Μια αποτελεσματική θεραπεία είναι πιο κοντά.

Ο κύριος Χατζηγεωργίου εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά την άμεση παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου τονίζοντας ότι θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες και ακόμη περισσότερος χρόνο γι' αυτό. Όμως ήταν αισιόδοξος για την παρασκευή αποτελεσματικής θεραπείας τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή αρχές του φθινοπώρου όπως είπε, οπότε και εκτιμά ότι θα έχει βρεθεί σίγουρα μια αποτελεσματική θεραπεία.

Χαρδαλιάς: Ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε και δεν κάνει ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις

Ο κορονοϊός είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσα μας, δεν εξαφανίστηκε και δεν κάνει ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις.

«Κολλάει με τον ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει η αστυνομία», ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας εικόνες, που όπως είπε, δίνουν την αίσθηση ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «κάποιοι μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται σε πλατείες, προσπαθώντας να δώσουν μάλιστα πολιτική χροιά στην κίνηση τους, λες και αντιστέκονται σε κάτι. Επιχειρούν να αναγάγουν ένα κοινωνικό θέμα σε θέμα βαθιά πολιτικό».

Υπογράμμισε ότι ο συνωστισμός θέτει σε κίνδυνο ζωές. «Καθυστερεί την επιστροφή στην νέα καθημερινότητα. Δείχνει έλλειψη σεβασμού στη ζωή των ανθρώπων».

Ο καθένας, είπε, μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του, «δεν μπορεί να θέτει όμως σε κίνδυνο τη ζωή του διπλανού του και να υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια μιας κοινωνίας, όταν μάλιστα ξέρει τις εικόνες σε ολόκληρο τον κόσμο και τι μπορεί να συμβεί».

«Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί, ούτε καμιά επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει πως θα είναι τα πράγματα, σε 10-15 μέρες από τώρα. Μην μας ξεγελάνε οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων. Αντικατοπτρίζουν το τι κάναμε πριν από 10-14 ημέρες και ότι κάνουμε σήμερα θα φανεί αντίστοιχα σε10-14 ημέρες».

Προφανώς, είπε, δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι, αλλά βγαίνοντας πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής, Χέρια, Απόσταση, Μάσκα.

Το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων

Αύριο περνάμε στο επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Η επιτυχία αυτού του σταδίου, αλλά και κάθε σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από την συνεπή τήρηση την κανόνων και των οδηγιών, είπε ο υφυπουργός. «Η άρση των μέτρων είναι μια μεγάλη πρόκληση. Αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καθημερινότητας αποτελούν οι κανόνες που θα μας προφυλάξουν. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας. Τρεις κανόνες που θα μας επιτρέψουν να μείνουμε ασφαλείς και να μην επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν χθες».

Μετακίνηση στα νησιά

Από αύριο επιτρέπεται η μετακίνηση προς και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και εργαζομένων, μόνο σε επιχειρήσεις που έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται και εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Υποχρεωτικά θα αναγράφονται τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου ή εργαζομένου, δηλαδή, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ΑΜΚΑ. Επίσης ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει. Ο ΑΦΜ της επιχείρησης και ο τόπος εργασίας. Οι εν λόγω δηλώσεις-βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης τους εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. «Ουδείς εργαζόμενος θα ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα παραπάνω έγγραφα», ξεκαθάρισε ο κ.Χαρδαλιάς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Προειδοποίηση Καλλιάνου: Έρχεται ακραία ζέστη για την εποχή - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος