ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικογράφων στα πολιτικά δικαστήρια

Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικογράφων στα πολιτικά δικαστήρια

Στον κόσμο του διαδικτύου εισέρχεται πλέον και η Δικαιοσύνη, καθώς από εδώ και πέρα θα κατατίθενται ηλεκτρονικά στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας τα δικόγραφα.

Με τον ίδιο τρόπο θα χορηγούνται από τα δικαστήρια τα πιστοποιητικά και τα άλλα -αναγκαία για μια δίκη - έγγραφα.

Στόχος της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων είναι η αποφόρτιση των δικαστικών υπηρεσιών, η απλοποίηση και η ενοποίηση των διαδικασιών κατάθεσης δικογράφων, καθώς και η διευκόλυνση των δικηγόρων.

Για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου απαιτείται η χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, ενώ με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται «η διαφάνεια, ο έλεγχος της ορθότητας της διαδικασίας, η αξιοπιστία κάθε επί μέρους ενέργειας και η εξατομικευμένη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων και φορέων». Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της κάθε υπόθεσης μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης.

Παράλληλα, ο κάθε Δικηγορικός Σύλλογος, μέσω του διαδικτύου, ελέγχει και ταυτοποιεί την αρμοδιότητα του δικηγόρου να καταθέσει δικόγραφο, ενώ διαπιστώνει την έλλειψη ασυμβίβαστου ή άλλου κωλύματος ή πειθαρχικής κύρωσης και ακολούθως επιτρέπει στο δικηγόρο να συνεχίσει τη διαδικασία της κατάθεσης.

Στην αρμοδιότητα των Δικηγορικών Συλλόγων υπάγεται, επίσης, η διενέργεια ηλεκτρονικής είσπραξης των αντίστοιχων ποσών και η απόδοσή τους στους δικαιούχους φορείς, ενώ στη συνέχεια διαβιβάζει τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία στο αρμόδιο δικαστήριο ώστε να επιτραπεί στο δικηγόρο να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου.