ΕΛΛΑΔΑ

Live: Η ενημέρωση Τσιόδρα - Χαρδαλιά για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό

Live: Η ενημέρωση Τσιόδρα - Χαρδαλιά για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό

Προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα - Σε επιφυλακή οι αρμόδιες Αρχές.

Την επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα περιλαμβάνει η σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής είναι ξανά στο πλευρό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενώ στην ενημέρωση συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας που επανεμφανίστηκε έπειτα από ένα μήνα, ανέφερε πως 97 από τα 207 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έκανε ειδική αναφορά για τις εστίες διασποράς του κορονοϊού σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και προσφύγων.

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», διευκρινίζοντας πως αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες.

Ο ίδιος ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες. «Δεν θέλω να δω το εμβόλιο ως αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση», επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος και τόνισε πως οι διαφορετικές τεχνολογίες και η παράδοσή του θα διαφοροποιήσουν και τις ημερομηνίες παράδοσης.

Αναφορικά με την επανέναρξη των σχολείων, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Τσιόδρα την χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την τηλε-εκπαίδευση.

«Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα», σημείωσε ο εκπρόωπος και πρόσθεσε πως «η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού». Όπως εκτίμησε, «τα παιδιά κάτω των 12 μπορούν σε μικρότερο ποσοστό να κολλήσουν τον κορονοϊό».

Για τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρα τόνισε πως η σωστή χρήση της βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως το μέτρο προτείνεται και από τον ΠΟΥ και τη UNICEF, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα. Ως προς τα μικρά παιδιά τόνισε πως το παράδειγμα για τη χρήση της το δίνουν οι μεγαλύτερη, σημειώνοντας επίσης: «Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, στα μεγαλύτερα την ενημέρωση. Τα παιδιά βασίζονται στην επιβράβευση, οφείλουμε να τους τη δώσουμε όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα, δεν προβάλλουμε στα παιδιά το άγχος το δικό μας και τη μικροβιοφοβία μας», σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα υπάρξει ξανά η αγκαλιά. Η μάσκα είναι μαχαίρι με δύο όψεις. Χρησιμοποιείται για καλό σκοπό στα νοσοκομεία και τώρα για λίγο καιρό στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Είναι ένα αναγκαίο κακό», επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στηλίτευσε επίσης τους συνομωσιολόγους και... αρνητές του κορονοϊού, λέγοντας πως «μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ασθενής σε νοσοκομείο της χώρας, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης αμφισβητούσε την ύπαρξη του ιού».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σχολεία: Πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου - Οι μάσκες, οι απουσίες και οι εκδρομές