ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επίθεση Λαγού πριν την απόφαση - «Οι δικαστές είναι ανθρωπάκια»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επίθεση Λαγού πριν την απόφαση - «Οι δικαστές είναι ανθρωπάκια»

Με προορισμό το Εφετείο αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας (12/10) ο πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, εξαπολύοντας επίθεση κατά των δικαστών.

Ο Γιάννης Λαγός κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μαζί με έξι ακόμα μέλη της Χρυσής Αυγής και σήμερα θα ανακοινωθούν οι ποινές.

«Είναι μια απαράδεκτη απόφαση. Αυτή η απόφαση θα κριθεί. Έχω κινήσει διαδικασίες με μια ομάδα νομικών από οκτώ χώρες της Ευρώπης που προΐστανται μάλιστα ένας πολύ γνωστός Ιταλός εγκληματολόγος», είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Οι δικαστές είναι ανθρωπάκια τα οποία έρπονται για να αναρριχηθούν σε κάποια αξιώματα τα οποία θέλουν. Η πρόταση ήταν καταπέλτης, είναι μία από τις σπάνιες φορές που σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, η εισαγγελέας δηλώνει ότι είμαστε παντελώς αθώοι, όμως η απόφαση της έδρας είναι τελείως διαφορετική».

Για την ασυλία του: «Πριν έρθω έλεγαν ότι μιλάω από την ασφάλεια των Βρυξελλών και ότι δεν θα τολμήσω να έρθω. Έρχομαι, λένε ότι μιλάω με την ασφάλεια της έδρας. Θέλω να πω ότι δεν έχω καμία ασυλία και το ξέρουν όλοι, αν γίνει άρση ασυλίας θα συλληφθώ κι εγώ. Όμως όλα αυτά που έλεγαν ότι εγώ θα φύγω και θα κρυφτώ δεν θα γίνει. Είμαι εδώ, είμαι αθώος όπως και όλοι οι υπόλοιποι και θα υποστώ τις συνέπειες».

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τα ελαφρυντικά

Το κεφάλαιο των ελαφρυντικών αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των καταδικασθέντων, καθώς από αυτά θα προσδιοριστεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν στο διευθυντήριο και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και στον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται η απόφαση επί των ποινών θα ληφθεί αύριο Τρίτη, οπότε και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην αναστολή ή μη εκτέλεσης των επιβληθεισών ποινών. Δηλαδή, θα αποφασιστεί για το ποιοi καταδικασθέντες θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι. Ακολούθως το δικαστήριο θα εκδώσει απόσπασμα της απόφασής του για κάθε έναν καταδικασθέντα στον οποίο δεν χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, το οποίο θα διαβιβαστεί στις αστυνομικές αρχές ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη σύλληψή του και από εκεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5 - 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5 - 10 έτη για τα μέλη.

Σε περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μειώνονται σημαντικά σε 1 - 5 έτη για τα μέλη και 2 - 8 έτη για τα ηγετικά-διευθυντικά στελέχη. Αναφορικά με τους καταδικασθέντες για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα (σ.σ εκτός του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος αντιμετωπίζει ακόμη και τα ισόβια αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό) καθώς και για την υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν μέχρι τα 10 έτη χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού.

Αμετανόητοι και προκλητικοί Λαγός και Κασιδιάρης

Ο καταδικασμένος ως «διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης», ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός απέστειλε και επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου εμφανίζοντας εαυτόν «θύμα μιας φρικτής σκευωρίας που όμοιά της μόνο σε οργουελικά σενάρια βρίσκει κανείς».

Κάλεσε δε σε συγκέντρωση στο Εφετείο της Αθήνας τους «συνέλληνες» προκειμένου να σταθούν στο πλευρό του αλλά και στο πλευρό των «υπολοίπων εθνικιστών που διώκονται για τις ιδέες τους. Στις 9 π.μ. στο Δικαστήριο. Έλληνες ψηλά το κεφάλι για του Χριστού τη πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία!! Ούτε βήμα πίσω !!!».

Ωστόσο, το υπ. Προστασίας του Πολίτη «μπλόκαρε» τα σχεδία του εκδίδοντας ανακοίνωση, που απαγορεύει τη συγκέντρωση.

Η προκλητική επιστολή Λαγού στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

«Αξιότιμε κύριε Σασσόλι,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι με την ευκαιρία της χθεσινής άδικης καταδίκης μου, κάποιοι συνάδελφοι μου από την Ελλάδα δεν έχασαν την ευκαιρία να εκφράσουν το μίσος τους προς το άτομό μου, αυθαίρετα και με άναρθρες κραυγές, και ζητούν την τιμωρία μου και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αρχικά, οφείλω να σας επισημάνω ότι Προς τον σκοπό αυτό σας δηλώνω ότι σκοπεύω να αναζητήσω το δίκιο μου τόσο στα εγχώρια και, κυρίως στα διεθνή δικαστήρια.

Εις ό,τι αφορά στα του Ευρωκοινοβουλίου, θέλω να σας δηλώσω ότι δυνάμει του ελληνικού Ποινικού Κώδικα δεν προβλέπεται στέρηση των πολιτικών μου δικαιωμάτων σε καμία περίπτωση, γεγονός που καθιστά την στέρηση της εντολής μου αδύνατη. Έχω εκλεγεί με απόλυτα νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο από 130.000 Έλληνες και τυχόν παρεμπόδισή μου από την άσκηση των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, νοθεύει τη λαϊκή βούληση και τη Δημοκρατία. Επιπλέον, δυνάμει της κρατούσας ελληνικής νομολογίας και θεωρίας, για την περίπτωσή μου ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι και το στάδιο μετά την άσκηση αναίρεσης και έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

Παράλληλα, από το άρθρο 176 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν προκύπτει ότι συντρέχει κανένας λόγος επιβολής κυρώσεων προς το άτομό μου αφού σε κανένα εδάφιο του εν λόγω άρθρου δεν προβλέπεται το ότι μπορείτε να υποκαταστήσετε ή να συμπληρώσετε ένα Ποινικό δικαστήριο το οποίο, μάλιστα ακόμη δεν έχει εκδώσει αμετάκλητη απόφαση.

Συνεπώς, σας καλώ να σεβαστείτε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μου όπως αυτά απορρέουν από την ΕΣΔΑ, το Σύνταγμα της Ελλάδος και την εν γένει ελληνική νομοθεσία, και σας ζητώ να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων κλείνοντας τα αυτιά σε όσους ζητούν να τιμωρηθώ προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Λαγός»

Αμετανόητος εμφανίστηκε και ο Ηλίας Κασιδιάρης σε δηλώσεις του μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . «Το τεκμήριο της αθωότητας καταπατήθηκε πλήρως και με σκαιότατο τρόπο από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Προσωπικά, αντιμετώπισα ανάλογες διώξεις και πριν από λίγα χρόνια και τις αντιμετώπισα με επιτυχία, καθώς κατάφερα να εκλεγώ βουλευτής και μέσα από τη φυλακή», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης. «Είναι ανεπίτρεπτο εν μέσω αυτής της διαδικασίας να στοχοποιούνται και να πλήττονται οικογένειες, να πηγαίνουν στη φυλακή αθώοι άνθρωποι που έχουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς να φροντίσουν. Αυτές οι διαδικασίες είναι ανήθικες και ξεφεύγουν από το πλαίσιο της πολιτικής διαμάχης», κατέληξε ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά την καταδίκη του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δέκα χρόνια Newsbomb.gr: Δέκα χρόνια επιτυχίες και αποκαλύψεις

Ρoή Ειδήσεων