ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: LIVE η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Κορονοϊός: LIVE η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας
Intime News

Κορονοϊός: Live η ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας στο υπουργείο Υγείας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη έχουν αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Στην σημερινή ενημέρωση παρίσταται και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Δείτε LIVE εικόνα:

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκόνης είπε πως από τα 1.259 κρούσματα, τα 295 εντοπίζονται στην Αττική τα 291 στη Θεσσαλονίκη, τα 75 την περιφέρεια Ροδόπης, τα 55 στην περιφέρεια των Σερρών και τα 47 την περιφέρεια Λάρισας. Σημείωσε είπε πως υπάρχει εκθετική αύξηση κρουσμάτων προ των πυλών.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως περισσότερο από την γλώσσα των μέτρων μιλάει η γλώσσα της συνείδησης.

Τόνισε πως είναι αδύνατο να ελεγθεί η διασπορά του ιού.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε με μέτρα. Δεν μου είναι ευχάριστο να φορούν μάσκα όλοι», ανέφερε στη συνέχεια.

Μείωση ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι. Τα μέτρα που εξετάζονται, ποιες περιοχές κινδυνεύουν με lockdown.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής, η επιτροπή έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού», είπε ο κ. Τσακρής.

Ακόμη, ο καθηγητής σημείωσε, ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι 13 περιοχές που κινδυνεύουν με lockdown

Μετά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, οι 13 αυτές περιοχές έχουν το διάστημα από 17 έως 26 Οκτωβρίου από 37 έως 247 νέα κρούσματα η κάθε μία, κι έπονται στη σχετική κατάταξη με την κατανομή των νέων διαγνώσεων.

Όμως οι τρεις από αυτές (Λάρισα, Ροδόπη, Βοιωτία) έχουν ήδη υπερβεί το όριο των 50 νέων φορέων ανά 100.000 κατοίκους που είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που ίσως μπορεί να τις μετατρέψουν σε «κόκκινες» περιοχές.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», ο πλέον «προβληματικός» είναι ο νομός Λαρίσης που έχει το τελευταίο δεκαήμερο 247 κρούσματα κορονοϊού με αντιστοιχία 86 ανά 100.000 κατοίκους.

Ακολουθούν η Ροδόπη, με 68 νέους φορείς ανά 100.000 κατοίκους και η Βοιωτία με 60.

Στην επικίνδυνη ζώνη με μεγάλο αριθμό κατά πληθυσμιακή αντιστοιχία νέων νοσούντων είναι η Πέλλα, η Καβάλα και τα Τρίκαλα με 45 έως 49 νέους φορείς σε 100.000 κατοίκους.

Οι υπόλοιπες περιοχές, όπως η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Μεσσηνία (σ.σ. μετά από μια περίοδο μηδαμινού αριθμού νέων φορέων υπάρχει συσσώρευση κρουσμάτων), η Μαγνησία, η Πιερία, η Ημαθία, η Χαλκιδική, έχουν μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων (από 37 έως 80) αλλά λόγω σχετικά μεγάλου πληθυσμού η αντιστοιχία στους 100.000 κατοίκους είναι χαμηλότερη (από 21 έως 33).

Γενικό lockdown: Τότε θα «πατήσει το κουμπί» η κυβέρνηση

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το διάστημα των επόμενων 15 ημερών, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δηλαδή, για τα επόμενα βήματα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν πως μετά τα νέα μέτρα, η εξάπλωση του κορονοϊού δεν έχει σταματήσει, αλλά περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από τους περιορισμούς και τα lockdown που έχουν τεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογία που υπάρχει.

Αρκετές περιοχές, όπως η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα και φυσικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν υψηλότατα ποσοστά κρουσμάτων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να περιμένουν 10 με 15 ημέρες για να διαπιστώσουν αν τα μέτρα έχουν πιάσει τόπο και αν ο κορονοϊός έχει καταφέρει να διεισδύσει περισσότερο στην κοινότητα.

«Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μετά τις 7 - 10 ημέρες, η τελική αποτίμηση θα γίνει σε 10 - 15 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος στην ΕΡΤ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Μάσκα παντού - Αν φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα θα είναι αργά