ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι δύο διαφορές σε σχέση με την καραντίνα της άνοιξης

Lockdown - Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι δύο διαφορές σε σχέση με την καραντίνα της άνοιξης
IN TIME

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ισχύουν με την εφαρμογή του καθολικού lockdown.

Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές σε σχέση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, που εξειδίκευσε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η πρώτη διαφορά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεύτερη διαφορά είναι η λειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και όλες οι βαθμίδες ειδικής αγωγής. Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια.

Αναλυτικά για τις μετακινήσεις ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS ή συμπλήρωση φόρμας, ή η χειρόγραφη βεβαίωση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προειδοποίησε ότι τις βραδινές ώρες οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί, καθώς επιτρέπεται μόνο η κίνηση για ατομική άσκηση, η κίνηση με κατοικίδια και για λόγους υγείας και εργασίας. Έκανε έκκληση για λελογισμένες μετακινήσεις.

Σε ότι αφορά την είσοδο στη χώρα αυτή θα γίνεται μόνο με αρνητικό PCR, 48ωρών εφόσον γίνεται αεροπορικώς και 72ωρών εφόσον γίνεται από τις χερσαίες εισόδους. Στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Το take away διευκρίνισε δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών, παρότι επιτρέπεται.

Στις μετακινήσεις με ταξί και ΙΧ ισχύει ο περιορισμός του ενός επιβάτη πλην του οδηγού με τις γνωστές εξαιρέσεις αν πρόκειται για ιατρικούς λόγους ή για γονέα με το παιδί του.

Υποχρεωτική είναι η τηλεργασία σε ποσοστό 50%, ενώ κλειστό θα είναι το λιανεμπόριο. Εξαίρεση αποτελούν τα κομμωτήρια που μπορούν να μείνουν ανοιχτά για δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή, εφόσον το επιθυμούν.

Περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, έκανε λόγο για δραματική αύξηση των κρουσμάτων κατά 20%, των νοσηλευομένων κατά 36% και των διασωληνωμένων κατά 34%. Το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 33% οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Χαρδαλιάς: Όλα τα νέα μέτρα! Τι ισχύει για μετακινήσεις, καταστήματα, σχολεία