ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Σάμος - Λέκκας: Παγκόσμια πρωτοτυπία η αντιμετώπιση σεισμού εν μέσω πανδημίας

Σεισμός Σάμος - Λέκκας: Παγκόσμια πρωτοτυπία η αντιμετώπιση σεισμού εν μέσω πανδημίας
Intime News

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σάμο, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, μίλησε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο νησί «ανέβηκε», ενώ το Βαθύ μετατοπίστηκε κατά 6,5 εκατοστά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος είναι παγκόσμια πρωτοτυπία το ότι «έχουμε συντάξει μνημόνια για το πως αντιμετωπίζουμε σεισμό μέσα σε πανδημία» και συμπλήρωσε «θέλει προσοχή και ειδικές γνώσεις».

«Ήδη κλιμάκια του ΟΑΣΠ ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στο κεφάλαιο του σεισμού, πvς πρέπει να συμπεριφέρονται και πως θα μεταφέρουν αυτή τη γνώση στους μαθητές και ακολούθως πως θα πρέπει να αντιδρούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις οι κατευθύνσεις που δώσαμε ήταν πως να διαχειriστούμε το σεισμό, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες της πανδημίας και όχι μόνο, γιατί η Σάμος βιώνει πολλαπλές κρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.

Μετά το σεισμό η Σάμος «ανέβηκε», είδαμε για παράδειγμα την ανύψωση βράχων με πεταλίδες που ήταν μέσα στη θάλασσα, να βρίσκονται πιο ψηλά και με τις πεταλίδες εκτός του νερού και το αποτύπωμα της στάθμης της θάλασσας στο βράχο. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται και με κατολισθήσεις και με άλλα φαινόμενα».

Διαπιστώσαμε ότι το Βαθύ της Σάμου μετατοπίστηκε κατά 6,5 εκατοστά ανύψωση εδάφους κατά 2,5 εκατοστά, στην Τουρκία σημειώθηκε βύθιση γι’ αυτό και πέρα και από άλλους παράγοντες, όπως την εκεί αντισεισμική προστασία είχαμε αυτές τις συνέπειες.

Η Ικαρία έχει μείνει στη θέση της, ενώ η Χίος ίσως να έχει μία μικρή καταβύθιση που θα διαπιστωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τη μελέτη των στοιχείων».

Επίσης ο κ. Λέκκας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν είχε γίνει μεγάλη άσκηση αντισεισμικής προστασίας στη Σάμο μιλώντας για τα σπίτια που είναι επικίνδυνα αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις οικημάτων με ιστορική σημασία, όπου θα εξεταστεί το αν θα είναι εφικτό να διασωθούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Lockdown: Μόνο έτσι μπορείτε να μετακινηθείτε σε άλλο νομό