ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Τσελέντης στο Newsbomb.gr: «Φοβάμαι για μεγάλο μετασεισμό στη Σάμο - Μην εφησυχάζουν οι κάτοικοι»

Τσελέντης στο Newsbomb.gr: «Φοβάμαι για μεγάλο μετασεισμό στη Σάμο - Μην εφησυχάζουν οι κάτοικοι»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μίλησε στο Newsbomb.gr για τον σεισμό που έπληξε Σάμο και βρήκαν τραγικό θάνατο δύο νέα παιδιά και για τον ενδεχόμενο ενός μεγάλου μετασεισμού στην περιοχή  «εγώ δεν θα ρισκάρω ανθρώπινες ζωές κοιμίζοντας τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο σεισμός των 6.7 ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 11:51:24" την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έτσι, κάθε πολίτης της χώρας βιώνει σχεδόν την ίδια αγωνία με τους κατοίκους της Σάμου.

Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν 11,8 χιλιόμετρα βορείως της Σάμου, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο ελληνικό νησί και το ακρωτήριο της τουρκικής επαρχίας Σεφεριχισάρ και με πολύ μικρό εστιακό βάθος, στα 8 χιλιόμετρα.

«Για πρώτη φορά τα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα τέσσερα μόλις λεπτά πριν φτάσει το τσουνάμι στην παραλία της Σάμου, έλαβαν οι κάτοικοι στα κινητά τους από την πολιτική προστασία η οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο τσουνάμι του γεωδυναμικού, να απομακρυνθούν από τις ακτές με αποτέλεσμα να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Η «υποτονική» μετασεισμική ακολουθία είναι αυτή που προβληματίζει τους επιστήμονες

Αναφορικά με τους μετασεισμούς στη Σάμο είπε «μέχρι στιγμής η σεισμικότητα από το μάτι ενός αδαούς και ενός κατοίκου φαίνεται ότι ελαττούται. Δηλαδή ότι είναι κάτι φυσιολογικό» επισήμανε. Ωστόσο όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών «είναι πολύ επικίνδυνο να ησυχάσει ο κόσμος και να μην είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάποιον ισχυρό μετασεισμό, ο οποίος μπορεί ακόμα και να πλησιάζει και το 5.8 και ο οποίος μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες» επισημαίνει ενώ παράλληλα τόνισε πως «είναι απαράδεκτο σε αυτή τη χώρα διάφοροι άσχετοι με τη σεισμολογία όπως οι φυσιογνώστες, απλοί γεωλόγοι, θεσμικοί παράγοντες όπως Δήμαρχοι, χωρίς καμία εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θέματα σεισμολογίας να βγαίνουν μετά από κάθε σεισμό και να κάνουν εκτιμήσεις».

Οι σεισμολόγοι από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν για ισχυρούς μετασεισμούς, ακόμη και άνω των 6 Ρίχτερ. Ύστερα από έναν μεγάλο επιφανειακό σεισμό, οι ειδικοί περιμένουν πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς. Ωστόσο, μολονότι υπήρξαν μετασεισμοί στη Σάμο δεν ήταν της έντασης που αναμένουν οι σεισμολόγοι προκειμένου να θεωρήσουν ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κατά το σύνηθες πρότυπο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «ένας σεισμός του 6.4 είναι εντελώς παράξενο να έχει αυτή την υποτονική μετασεισμική ακολουθία για αυτό το λόγο αφήνω αυτό το ενδεχόμενο, γιατί ακόμα και μικρή να είναι η πιθανότητα ενός μεγάλου μετασεισμού δεν θα πρέπει εγώ να ρισκάρω ανθρώπινες ζωές κοιμίζοντας τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα πως «αυτά τα λέω εν γνώσει της παγκόσμιας επιστημονικής βιβλιογραφίας. Μακάρι να διαψευστούν οι εκτιμήσεις μου παρά να χάσουμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Ο κ. Τσελέντης μίλησε και για τα μέτρα προφύλαξης, που θα πρέπει να ληφθούν στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια ώστε να αποφευχθούν πιθανά δυστυχήματα στο μέλλον.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσελέντης «αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι, από τη στιγμή που υπάρχει πλέον και το νομικό πλαίσιο , οι δήμοι όλης της χώρας να καθαιρέσουν τα παλιά κτήρια. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει πανελλαδικά» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το τι περιμένει σεισμικά στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Τσελέντης απάντησε «η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα. Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν " Όπου έσεισε θα σείσει" » είπε προσθέτοντας «σίγουρα υπάρχουν περιοχές που μαζεύουν σεισμική ενέργεια και κάποια στιγμή στο μέλλον θα εκδηλωθούν» επισημαίνει.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην Αθήνα ένας σεισμός άνω των 6 βαθμών ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί «εύχομαι αν συμβεί κάποια σεισμική δράση να γίνει σε θαλάσσιο χώρο μακριά από αστικά κέντρα » καθώς όπως είπε «αν συμβεί κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο, όπως η Αθήνα, η οποία είναι γεμάτη από ερείπια παλιά και διατηρητέα κτήρια, από κτήρια που ήταν κόκκινα και έγιναν πράσινα μετά τον σεισμό του 99, από την άναρχη δόμηση ευάλωτες περιοχές όπως ρέματα, θα θρηνήσουμε θύματα» τόνισε.

«Δυστυχώς η αντισεισμική προστασία τόσα χρόνια καρκινοβατεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο «πρέπει άμεσα να αλλάξει η πολιτική και η αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου από τον ΟΑΣΠ».

Tσουνάμι στην Ελλάδα

Όπως επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες, κανένας σεισμός δεν είναι ίδιος με οποιονδήποτε άλλον. Ωστόσο, χάριν εποπτικού παραδείγματος, υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός στην Κω τον Ιούλιο του 2017 ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος περίπου 7 χλμ., μικρότερο από τη Σάμο. Το κύμα βαρύτητας από τη θάλασσα (τσουνάμι) έφτασε σε ύψος 1,5 μ., περίπου όσο και αυτό της Σάμου.

Τα τσουνάμι είναι κύματα τα οποία εμφανίζονται σε ανοικτές θάλασσες, ως αποτέλεσμα είτε υποθαλάσσιων σεισμών - όπως αυτός της Σάμου- είτε κατολισθήσεων -ή και με συνδυασμό αυτών των αιτίων. Το μέγεθος του τσουνάμι εξαρτάται από το βάθος της εκάστοτε θαλάσσιας περιοχής. Έτσι, στα ανοικτά η ταχύτητα των κυμάτων που υψώνονται είναι εξαιρετικά υψηλή (μέχρι και 800 χλμ./ώρα). Στα ρηχά η ταχύτητα των τσουνάμι μειώνεται, αλλά συνήθως αυξάνεται το ύψος τους.

Με αφορμή το τσουνάμι στην Σάμο, ρωτήσαμε τον κ. Τσελέντη πόσο πιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει ένα τέτοιο φαινόμενο στη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα υπάρχει ιστορικό μεγάλων τσουνάμι. Τα οποία δεν γίνονται πολύ συχνά» είπε ο γνωστός σεισμολόγος.

«Στο σεισμό της Αμοργού είχαμε τσουνάμι 17 μέτρα» ανέφερε ο κ. Τσελέντης υπενθυμίζοντάς μας πως ακόμα και «ο Μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε από ένα μεγάλο τσουναμι λόγω του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Έχουμε και άλλα περιστατικά μικρότερα» είπε.

Ο διευθυντής πρόσθεσε πως «ακόμα και ένα τσουνάμι 1 μέτρο, επειδή κινείται ολόκληρη μάζα νερού δεν είναι σαν ένα απλό κύμα και αν χτυπήσει ένα μικρό παιδί μπορεί να το πνίξει»

Τέλος ο κ. Τσελέντης είπε πως «στο Γεωδυναμικού Ινστιτούτου λειτουργούμε το εθνικό κέντρο τσουναμι που καταγράφουμε τη στάθμη νερού σε πάρα πολλά σημεία της χώρας και με υπολογιστικά μοντέλα κάνουμε εκτίμηση για το πλάτος τσουνάμι» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα καταβληθεί -Ποιοι χάνουν το 50% - Υπολογίστε ΕΔΩ τα χρήματα