ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Ο αριθμός που κρίνει την άρση του lockdown

Κρούσματα σήμερα: Ο αριθμός που κρίνει την άρση του lockdown

Κρούσματα σήμερα: Με αβεβαιότητα για το μέλλον του lockdown και την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ολοκληρώνεται ο Νοέμβριος. Ένα μήνα πριν την έλευση του 2021 η πανδημία αποδεικνύεται πιο φονική σε σχέση με το πρώτο κύμα της περασμένης άνοιξης.

Γρίφο αποτελεί για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση ο αριθμός των κρουσμάτων που θα επιτρέψει την άρση, έστω και σταδιακή, του lockdown.

Αν και το ενδεχόμενο του ψυχολογικού ορίου των 500 κρουσμάτων έχει αρχίσει να απομακρύνεται, λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα, επιστήμονες και κυβέρνηση προσανατολίζονται στο άνοιγμα της οικονομίας όταν τα κρούσματα θα είναι αρχίσουν να είναι λιγότερα από τα 1.000.

Εν τω μεταξύ τα τελευταία σενάρια κάνουν λόγω για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 ή τις 21 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, μέσα στον Νοέμβριο σημειώθηκαν απανωτά αρνητικά ρεκόρ τόσο σε κρούσματα, όσο και σε θανάτους και διασωληνωμένους.

Βέβαια, την ίδια ώρα είναι εμφανής και η μείωση των κρουσμάτων, όπως επισήμαναν οι ειδικοί χθες, Παρασκευή, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον φονικό ιό. Τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 2.000 ημερησίως, με τη μείωση όμως αυτή να μην κρίνεται ως αρκετή ώστε να μας επιτρέπει να μπούμε σε συζητήσεις για άρση του lockdown.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της παράτασής του για τουλάχιστον μια εβδομάδα, τη στιγμή που όλα δείχνουν νέα παράταση.

Επιπλέον, παρά τη μείωση κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική και αυτή δεν είναι μια κατάσταση που αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αναμένεται να συνεχιστεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

Κρίσιμο το σημερινό Σάββατο

Ιδιαίτερη κρίσιμη είναι και η σημερινή ημέρα, καθώς τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση αναμένει τον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κυμαίνονται στις 2.000, και σήμερα Σάββατο αναμένουμε μείωση στον αριθμό.

Υπενθυμίζεται, ότι το Σαββατοκύριακο τα κρούσματα είναι πάντα μειωμένα, καθώς πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν και σημειώθηκαν τα «μαύρα» ρεκόρ με τις 3.000 και παραπάνω μολύνσεις, το Σάββατο (21/11) είχαν καταγραφεί 2.000 κρούσματα, δηλαδή 1.000 κάτω.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα - Πολύ δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες