ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown
Intime News

Κορονοϊός: Το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει τηλεκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά - Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης

Ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ καθημερινά δοκιμάζονται οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πρωθυπουργός από τη Δευτέρα θα έχει συνεχείς συσκέψεις με τους ειδικούς στις οποίες θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown, που όπως όλα δείχνουν θα παταραθεί τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμα, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις δημόσιες του τοποθετήσεις αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την άρση των περιορισμών, αφού όπως έχει τονίσει οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πριν τις γιορτές. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει τηλεκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου. «Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας» τόνισε Πρωθυπουργό χθες από τη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκε τα νοσοκομεία της πόλης και συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα μοιάζουν με τα προηγούμενα και προανήγγειλε ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους. «Χριστούγεννα με την οικογένεια και μια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια ακόμα αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα. Αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, και συνέστησε λίγη υπομονή ακόμα, καθώς «βλέπουμε την κορυφή του βουνού, που είναι το εμβόλιο».

Και μπορεί στην αγορά η αγωνία να είναι στα ύψη και οι θεσμικοί φορείς να τονίζουν πως αν χαθεί η εορταστική περίοδος πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξιμου διαμηνύουν πως δεν θα ανοίξουν την οικονομική δραστηριότητα σε καμία περίπτωση αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα. Πάντως ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χθες στη συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους για όσο χρόνο χρειάζεται.

Στο ίσιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση και ανάλογα θα αντιδράσουμε. Εχουμε χτίσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία». Μάλιστα ,άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων αλλά και για παράταση Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων αλλά και για παράταση σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν