ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια με ουρές, συνωστισμό και Αγιασμό στη θάλασσα – Δεκάδες παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα

Θεοφάνεια με ουρές, συνωστισμό και Αγιασμό στη θάλασσα – Δεκάδες παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ

Αίγιο, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πειραιάς... είναι μόνο λίγες από τις περιοχές, όπου πολίτες και κληρικοί αψήφησαν την πολιτεία, και αγνόησαν την έκκληση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για τήρηση των μέτρων, παρά τις ανοιχτές εκκλησίες. 

Eνώ, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην τελεστεί ο Αγιασμός των υδάτων εκτός των ιερών ναών ανήμερα των Θεοφανείων, πολλοί ήταν οι ιερείς ανά την περιφέρεια που αγνόησαν τόσο την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όσο και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, και τέλεσαν Αγιασμό των υδάτων, παρουσία πιστών.

Συνωστισμός και ουρές στον Άγιο Δημήτριο στο Μπαχράμι

Απίστευτες εικόνες με ουρές πιστών για τον εορτασμό των Θεοφανείων, έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι κατέγραψε ο φακός του Newsbomb.gr.

Οι πιστοί έσπευσαν έξω από την εκκλησία προκειμένου να πάρουν τον αγιασμό μετά τη θεία λειτουργία, ωστόσο οι ουρές που δημιουργήθηκαν ήταν μεγάλες ενώ σε πολλές περιπτώσεις όσοι περίμεναν δεν τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Πανικός στη Θεσσαλονίκη: Έριξαν το Σταυρό στον Θερμαϊκό

Ένταση προκλήθηκε λίγο μετά τις 11.00 στην παραλία της Θεσσαλονίκης όταν ομάδα ατόμων πραγματοποίησε ρίψη σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού παρά την απαγόρευση που είναι σε ισχύ λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορoνοϊό.

Η κίνηση της ομάδας έγινε άμεσα αντιληπτή από αστυνομικούς που βρίσκονταν από νωρίς στο σημείο και άμεσα έγιναν προσαγωγές ατόμων.

Αγιασμός και στον προβλήτα του λιμένα Πειραιά

Εικόνα που αναρτήθηκε στα social media δείχνει τον πατέρα Πρόδρομο, ιερέα του Αγίου Νικολάου να στέκεται μόνος του στην άκρη της προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά και να τελεί τον αγιασμό των υδάτων για τα Θεοφάνεια. Ο ιερέας, που σύμφωνα με πληροφορίες συνοδευόταν από την πρεσβυτέρα και ελάχιστους πιστούς φαίνεται μόνος σε βίντεο να τελεί κανονικά τον αγιασμό των υδάτων.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων στις εκκλησίες της Καλαμάτας, τέσσερις πιστές πήγαν στο λιμάνι πόλης και φορώντας μάσκες έριξαν αυτοσχέδιο σταυρό στα νερά...

Πρόστιμα και εισαγγελέας για τον Αγιασμό στο Αίγιο

Τον Αγιασμό των υδάτων στο Αίγιο έκαναν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος και ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Η τελετή έγινε στο Αίγιο παρουσία πιστών με δύο κολυμβητές να πέφτουν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα ο οποίος κάλεσε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Ιερώνυμο.

Κατόπιν εισαγγελικής εντολής υπήρξε επέμβαση Λιμενικών που επέβαλαν πρόστιμο 1.5000 ευρώ στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Πρόστιμα, αλλά 300 ευρώ, επιβλήθηκαν και στους δύο πιστούς, βάσει των σχετικών διατάξεων προστασίας για τον κορονοϊό.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τέλεσε τον αγιασμό στην Μητρόπολη Αθηνών, ευχόμενος «του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της παράδοσης». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απάντησε ακόμη ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για «όσα πέρασαν και όσα περιμένουμε», ενώ «κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες» προέτρεψε τους δημοσιογράφους, αναφορικά με το αν η Εκκλησία τηρεί τα περιοριστικά μέτρα.

Αθηναγόρας στον Alpha 98,9: Η Εκκλησία έδειξε ανυπακοή με την ανοχή της κυβέρνησης

Η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή στα μέτρα και τις αποφάσεις της Πολιτείας για τα Θεοφάνεια με την ανοχή της κυβέρνησης, ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας.

«Δεν γνωρίζω αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο, δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο» ανέφερε ο Μητροπολίτης, και συνέχισε: «Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».

«Εμείς δείξαμε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;» διερωτήθηκε ο κ. Αθηναγόρας στην εκπομπή του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Γιώργου Σμυρνή στον Alpha 98, 9.

«Καμπανάκι» των ειδικών για τις εικόνες συνωστισμού

Οι εικόνες που παρατηρήθηκαν σήμερα σε μια κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας περίοδο, χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητικές».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Επεσήμανε, δε, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προανήγγειλε… παράταση της καραντίνας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για πολύ καιρό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Κορύφωση της πανδημίας το Πάσχα, αν δεν ληφθούν μέτρα