ΕΛΛΑΔΑ

Τα τρία «αγκάθια» που θα φέρουν το τρίτο και πιο καταστροφικό κύμα του κορονοϊού

Τα τρία «αγκάθια» που θα φέρουν το τρίτο και πιο καταστροφικό κύμα του κορονοϊού
AP PHOTOS

Βέβαιη θεωρούν πλεόν οι λοιμωξιολόγοι την έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας με τους ειδικούς να μιλούν για «σοκ και δεος».

Γεμάτες εντατικές, ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται και ένας ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων που δεν θα είναι διαχειρίσιμος, είναι κάποια από τα βασικά δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί για το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η τελική επίθεση του ιού θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τις αιτίες που ανοίγουν τη κερκόπορτα στον κορονοϊό.

Οι αιτίες που δεν υποχωρεί η πανδημία

  • Η πρώτη και βασική είναι η μη τήρηση των μέτρων, με το αποτύπωμα της χαλάρωσης των εορτών να τρομάζει.
  • Ακολουθεί ο καλύτερος σύμμαχος του ιού που δεν είναι άλλος από τον καιρό και την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας.
  • Το τρίτο συστατικό του εκρηκτικού κοκτέιλ είναι η αυξημένη κινητικότητα ως απόρροια του ανοίγματος των σχολείων και τυχόν άλλων δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν.

Ο φόβος της Αττικής

Μια έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική είναι εκείνο που τρέμουν οι ειδικοί. Εδώ και 10 μέρες εξετάζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε ενότητας του λεκανοπεδίου. Το κέντρο της Αθήνας είναι η περιοχή που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

Το πρόβλημα στο κέντρο των Αθηνών άρχισε να διαφαίνεται στις 5 Ιανουαρίου με 75 κρούσματα. Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας εντοπίστηκαν 106 μολύνσεις ενώ την ίδια μέρα ολόκληρος ο νομός Θεσσαλονίκης είναι 99.

Αν η Αθήνα γίνει… Θεσσαλονίκη «plan b» με μεταφορές ασθενών σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει. Το σύστημα Υγείας στην πρωτεύουσα που άντεξε μέχρι σήμερα, θα κινδυνέψει με κατάρρευση.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Στα 866, είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σήμερα Τρίτη (12.01), όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.020, εκ των οποίων 52.2% αφορά άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.651 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.252 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια σττιγμή, 337 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 234 (69.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά, 977 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5329 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3149 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρικτό τροχαίο - Κρήτη: Θρήνος για τη 38χρονη αστυνομικό και τη 2χρονη κόρη της -Σοκάρουν οι εικόνες