ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Έντονος προβληματισμός για το «ξήλωμα» του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης

Πέραμα: Έντονος προβληματισμός για το «ξήλωμα» του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης

Έντονη κινητικότητα και δυσαρέσκεια επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Πέραμα μετά την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να «ξηλώσει» το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης το οποίο αποτελεί στολίδι για την Πόλη του Περάματος 

Η κίνηση αυτή της Δημοτικής Αρχής Περάματος αναμένεται να προκαλέσει «τσουνάμι» αντιδράσεων και από την αντιπολίτευση του Δήμου, αλλά και από τους δημότες.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η βιασύνη με την οποία η διοίκηση του Γιάννη Λαγουδάκη επιχειρεί με αγώνα δρόμου στην 1η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για το 2021 και με διαδικασίες εξπρές να ξηλώσει το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης που στεγάζεται στο τέρμα Περάματος.

Για όσους δεν γνωρίζουν το μουσείο φτιάχτηκε αρχικά το 1992 από ανθρώπους της ναυτιλίας και λάτρεις της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης. Μια ομάδα τέτοιων ανθρώπων, το 1992, συνειδητοποιώντας την έλλειψη από μεριάς τους κράτους, μέριμνας για τον ελληνικό ναυτικό πολιτισμό, ίδρυσαν το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, έχοντας βασικό σκοπό την συλλογή, συντήρηση, φύλαξη και έκθεση πάσης φύσεως κειμηλίων και λοιπών αντικειμένων που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση των Ελλήνων.

Το μουσείο το στήριξαν με πάθος όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, όλων των παρατάξεων. Από τον Πατσιλινάκο, μέχρι τον Λαγουδάκο, τον Γλύκα και τον Ζουμπούλη.

Σήμερα, εν έτει 2021 και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση, χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου, χωρίς απόφαση επιτροπής διαβούλευσης, χωρίς πρόταση τι σκεφτόμαστε και τι προτείνουμε να γίνει μετά στο χώρο, η δημοτική αρχή Λαγουδάκη φαίνεται αποφασισμένη να ξεριζώσει έναν «θησαυρό» βάζοντας τέλος σε μια προσπάθεια 16 ετών.

Μια προσπάθεια δεκάδων υπηρεσιακών παραγόντων και κρατικών δαπανών που έγιναν για να στεγαστεί η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης» που έχει ανεκτίμητους θησαυρούς στο χώρο του Μουσείο Περάματος.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Δήμου, άνθρωποι της αντιπολίτευσης που ξέρουν αρκετά καλά τα όσα συμβαίνουν στο Πέραμα, έλεγαν χαρακτηριστικά: «Όποιες και αν είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις που δεν τηρούνται, δεν καταργείς τον έναν και μοναδικό θησαυρό προβολής και επισκεψιμότητας χωρίς να έχεις πρόταση με τι ισάξιο θα χρησιμοποιήσεις το χώρο και θα προβάλεις τον χώρο. Εκτός κι αν κάποιοι έχουν πρόθεση να αλλάξουν χρήση και να μετατρέψουν τον χώρο σε καφετέρια ή σε μεζεδοπωλείο... ».

Η απόφαση του Δήμου αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και στους κατοίκους του Περάματος αφού εν έτει 2021 η χρηστή διοίκηση δεν μπορεί να ασκείται επί τη βάσει προσωπικών εμμονών. Εκτός κι αν στόχος ορισμένων είναι να μας βρίζουν οι τωρινοί δημότες και να μας καταριούνται οι επόμενες γενιές…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Πού εντοπίζονται οι 237 νέες μολύνσεις