ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα πήγαν ...περίπατο στην Εύβοια: Δύο «κορονοπάρτι» παρά τα 157 ενεργά κρούσματα

Τα μέτρα πήγαν ...περίπατο στην Εύβοια: Δύο «κορονοπάρτι» παρά τα 157 ενεργά κρούσματα
InTime

Δεν ξεκίνησε καλά η πρώτη μέρα των νέων μέτρων επιτήρησης στον Δήμο Χαλκιδέων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Evia Thema μετά το απογευματινό κορονοπάρτι των Ρομά στην Οδό Πηνειού στην περιοχή Χαραυγή της Χαλκίδας, μία δεύτερη μάζωξη ξεκίνησε τις βραδινές ώρες. Συγκεκριμένα, στην οδό Χαλκιδικής στήθηκε ξέφρενο πάρτι με τη δυνατή μουσική να σηκώνει τη γειτονιά στο... πόδι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 30/1 η δήμος της Χαλκίδας πέρασε στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, καθώς σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής, η περιοχή έχει αυτή τη στιγμή 157 ενεργά κρούσματα.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (30.01) ανακοίνωσε 795 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Από αυτά, τα 384 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία και πάλι έχει τα περισσότερα από κάθε άλλη όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε ημέρα από την αρχή της πανδημίας.

Σημαντική αύξηση στα κρούσματα παρουσίασαν περιοχές που ήδη είχαν πρόβλημα, όπως η Εύβοια στην οποία καταγράφηκαν 40 νέα κρούσματα την ώρα που την Παρασκευή είχαν σημειωθεί 22. Επί της ουσίας διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια περιοχή που μπήκε στην «κόκκινη» ζώνη του χάρτη επιτήρησης και που ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού φτάνει ξανά στον οριακό αριθμό 20, καθώς το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε στο 18,97.

Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται πως παρουσιάζεται σε δυο από τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς η Σαντορίνη έχει μεν μόλις επτά νέα κρούσματα κορονοϊού, πλην όμως στην αναλογία των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού αυτό αντιστοιχεί σε 37,07 που είναι ανησυχητικά υψηλός αριθμός. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στη Μύκονο, όπου τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι 59,21 ενώ σε απόλυτο αριθμό το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6 νέες μολύνσεις.

Υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν επίσης η Λέσβος, η Χαλκιδική και ακολουθούν Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Σάμος, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Αρκαδία, Ανατολική Αττική, Λάρισα και Πειραιάς.

Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.127.309 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.040.849 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown – Τι θα γίνει με την εστίαση