ΕΛΛΑΔΑ

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις: Όλα ανοιχτά για ολικό lockdown τύπου Μαρτίου

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις: Όλα ανοιχτά για ολικό lockdown τύπου Μαρτίου

Υπό τη σκιά του τρίτου και καταστροφικού κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος.

Σε επιφυλακή τέθηκε και πάλι η Πολιτική Προστασία και οι Αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη προβληματίζει για την υψηλότερη μεταδοτικότητα της αλλά και την πιθανή ανθεκτικότητά της στα εμβόλια. Τους φόβους του εξέφρασε άλλωστε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

«Καμπανάκι» χτύπησε και ο καθηγητής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Newsbomb.gr: «Έχουμε ελάχιστα στοιχεία για τη συμπεριφορά της μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική, είναι πολλά τα ερωτήματα για το πώς συμπεριφέρεται. Για αυτό υπάρχει μια πολύ αυστηρή επιτήρηση των ανθρώπων που είναι θετικοί σε μεταλλαγμένες μορφές του ιού, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και πολύ ιδιαίτερες δράσεις».

Την ίδια ώρα, όλο και πιο συχνά ειδικοί και λοιμωξιολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο lockdown στην Ελλάδα ακόμα πιο αυστηρό, από αυτό του Νοεμβρίου. Όπως άλλωστε υποστηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι κρίσιμοι και ασταθείς μήνες, καθώς οι ιώσεις είναι σε έξαρση.

Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε άλλωστε πώς αν και δεν επιθυμούν ένα ολικό lockdown, ωστόσο αν χρειαστεί, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν θα διστάσουν το εφαρμόσουν.

Ο μεγαλύτερος φόβος όλων όμως, είναι η Αττική να μην γίνει «Θεσσαλονίκη», με τις συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί στη χώρα 107 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής, με τους επιστήμονες να τις χαρακτηρίζουν «κορυφή του παγόβουνου» και να μιλούν ακόμη και για επιστροφή σε εποχές Ουχάν.

Σε κάθε περίπτωση όμως τονίζουν την ανάγκη να συνεχισθούν οι εμβολιασμοί και να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Γώγος: Αν δούμε επιδείνωση δεδομένων θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικού lockdown άφησε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος εστιάζοντας στα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό.

«Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε αλλά αν δούμε ότι υπάρχει επιδείνωση φυσικά θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για τις αποφάσεις της ερχόμενης Παρασκευής.

«Βόμβα» Θωμαΐδη - Μεγάλη άνοδος του ιικού φορτίου στα λύματα

Ανησυχία προκαλούν τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, αφού υποστήριξε ότι αν δεν αλλάξει κάτι, τις επόμενες 2 εβδομάδες θα αυξηθούν τα κρούσματα του Covid – 19 στη χώρα μας.

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» τόνισε από τη μεριά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης στο Mega δηλώνοντας πως από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη κορονοïού: «Βόμβα» Σύψα για επιτάχυνση της πανδημίας τον Φεβρουάριο – Οι δύο προϋποθέσεις