ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Επανεξετάζει η κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου

Lockdown: Επανεξετάζει η κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου

Επανεξετάζει το άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου η κυβέρνηση μετά την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και την οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής.

Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης όλες τις προηγούμενες ημέρες προχωρούσε το σχεδιασμό για την επαναλειτουργία των καταστημάτων την επόμενη εβδομάδα και θα υπέβαλε εισήγηση στην επιτροπή των ειδικών, η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα ανατρέπει τα δεδομένα και πιθανότατα η αγορά να επαναλειτουργήσει στις 8 Μαρτίου. Βεβαίως στην κυβέρνηση θα αναμένουν τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Πάντως όσο η οικονομία παραμένει κλειστή, το κόστος μεγαλώνει. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε σήμερα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το μηνιαίο κόστος του lockdown σε εθνικό επίπεδο είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική) στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Είπε, παράλληλα, ότι για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όποτε κι αν αποφασιστεί, θα γίνει με νέους όρους. Αυτό που σχεδιάζεται είναι τα ψώνια θα πραγματοποιούνται από δω και στο εξής με sms σε άλλο πενταψήφιο αριθμό, ο οποίος θα έχει αρκετούς περιορισμούς, που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν στο 13033. O νέος κωδικός 13032 θα έχει τρίωρη διάρκεια και ο καταναλωτής θα παίρνει έγκριση μόνο για έναν μέσα στην ημέρα.

Πάντως τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει το λιανεμπόριο αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020. Συγκεκριμένα την περσυνή χρονιά χάθηκε τζίρος 4,5 δισ. ευρώ, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 47,25 δισ. ευρώ έναντι 51,72 δισ. ευρώ το 2019. Για το δ’ τρίμηνο ο τζίρος μειώθηκε κατά 10,4%, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,92 δισ. ευρώ και μείωση 3,0% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2020 που είχε ανέλθει σε 12,86 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό #metoo: Η υπερασπιστική γραμμή του Λιγνάδη - Κλείνει η προανάκριση για τον δεύτερο ηθοποιό