ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Το σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, κομμωτήρια, λιανεμπόριο

Lockdown: Το σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, κομμωτήρια, λιανεμπόριο
AP

Αντίστροφα μέτρα ο χρόνος για τη χαλάρωση των περιορισμών, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε σταδιακή προσαρμογή στην κανονικότητα, δίνοντας στον κόσμο βαλβίδες αποσυμπίεσης. 

Όπως επεσήμανε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη «λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε ένα κοντινό ορίζοντα με σταδιακή επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή».

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις της στην κυβέρνηση και το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις το απόγευμα κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοιό.

Το τελευταίο lockdown δεν απέδωσε, ενώ η κόπωση του πληθυσμού οδήγησε σε μη τήρηση των μέτρων, όποτε θεωρείται αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κινούνται σε εξωτερικούς χώρους, πάντα όμως με ασφάλεια.

Τα βήματα θα είναι σταδιακά και προσεχτικά και θα λαμβάνεται υπόψιν η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει και η σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει σήμερα, θα καταργηθεί η διαδημοτική απαγόρευση, ενώ θα παραμείνει η απαγόρευση από νομό σε νομό.

«Θέλουμε να απλώσουμε την ημέρα και πρέπει να βρεθούν οι εστίες κοινωνικής αποσυμπίεσης» συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης κάτι που σημαίνει ότι ανοίγουν πάρκα και αρχαιολογική χώροι καθώς όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας «ότι είναι υπαίθριο θα αξιοποιηθεί. Πρέπει να αποφορτιστεί ο συγχρωτισμός».

Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κεντρων αισθητικής και ζήτησε «λίγες εβδομάδες υπομονή», ενώ κάτι παραπάνω από σίγουρα θεωρείται η επιμήκυνση της ώρας απαγόρευσης τα Σαββατοκύριακα και από τις 19:00 να πάει στις 21:00.

Aπό αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρξουν μικρές προσαρμογές στα ωράρια κυκλοφορίας και τη χρήση του κωδικού 6, με το σκεπτικό ότι, εκτός από την κόπωση των πολιτών, η ημέρα μεγαλώνει και θα μπορεί περισσότερος κόσμος να παραμένει σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα καταργηθεί ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων για βόλτα με τα πόδια ή άθληση και θα επιτραπεί η χρήση του αυτοκινήτου για μετάβαση σε εξωτερικούς χώρους όπως βουνό, θάλασσα, πάρκα κλπ. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα άνοιγμα και των αρχαιολογικών χώρων.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.

Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, ενδέχεται να έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Φυσικά θα υπάρξει όριο στα άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.