ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλια - Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Να πάμε στο παράδειγμα της Αγγλίας παρατείνοντας τη 2η δόση

Εμβόλια - Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Να πάμε στο παράδειγμα της Αγγλίας παρατείνοντας τη 2η δόση

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τη σημασία του εμβολιασμού για την εξάλειψη της πανδημίας εξήγησε μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος – Όπως εξηγεί καλό θα ήταν η χώρα μας να υιοθετήσει το «μοντέλο» της Βρετανίας παρατείνοντας τη 2η δόση.

«Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 η Βρετανία αποφάσισε μία διαφορετική στρατηγική στον εμβολιασμό του πληθυσμού της. Επέλεξε να χορηγήσει την πρώτη δόση των εμβολίων σε όσους γίνεται περισσότερους πολίτες, παρατείνοντας τη 2η δόση. Η στρατηγική αυτή αποσκοπούσε στην προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πολιτών σε συντομότερο χρονικό διάστημα, και στη μείωση του δείκτη θνητότητας. Έτσι προχώρησε σε παράταση της 2ης δόσης σε 6-12 εβδομάδες, έναντι των αρχικά 21 ημερών της Pfizer και των 30 της Moderna», εξηγεί στο Newsbomb.gr o κ. Μπουλμπασάκος.

Και πρόσθεσε; «Το αποτέλεσμα: Η Βρετανία πέτυχε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεγαλύτερη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων από οποιαδήποτε άλλη χώρα - τα κρούσματα συγκριτικά με Ιανουάριο έπεσαν πάνω από 90% και οι θάνατοι κατά 97%,(412 μόλις, έναντι 1087 της πάνω από 6 φορές μικρότερης σε πληθυσμό Ελλάδας).

Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησαν σύντομα και οι περισσότερες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία), αλλάζοντας την στρατηγική τους. Η ίδια η κα Μέρκελ ανακοίνωσε τον Μάρτιο παράταση 6 εβδομάδων μεταξύ της α’ και β΄ δόσης της Pfizer, ενώ ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ πρότεινε να προχωρήσουν στο μάξιμουμ των 12 εβδομάδων.

Σήμερα αυτές οι χώρες, ενώ ξεκίνησαν με χειρότερους αρχικά όρους, και υπολείπονταν σημαντικά της Ελλάδας, έχουν εμβολιάσει από 24-30% του ενήλικου πληθυσμού τους με την α' δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην 22η θέση στις 27 της ΕΕ, με 19,4».

Πλατό σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα

«Βρισκόμαστε σε ένα πλατό σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα όσον αφορά την κατάσταση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Το ισοζύγιο όσων παίρνουν εξιτήριο και όσων μπαίνουν για νοσηλεία είναι ακριβώς στα ίδια. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη την κατάσταση στο ΕΣΥ», ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος σκιαγραφώντας την κατάσταση στην Ελλάδα.

Και πρόσθεσε: «Αν όλα πάνε καλά τότε από τις αρχές του μήνα θα δούμε και μια μικρή μείωση στους αριθμούς, τόσο των κρουσμάτων όσο και την εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα επηρεάσει την πορεία της πανδημίας το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας το οποίο ξεκίνησε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Στα... κάγκελα Ερντογάν και Τουρκία